Инициативата за референдум за прекратяване на Договора за приятелство, добросъседство

...
Инициативата за референдум за прекратяване на Договора за приятелство, добросъседство
Коментари Харесай

В РСМ няма да се свиква референдум против договора за добросъседство с България

Инициативата за референдум за преустановяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Северна Македония и България не е в сходство с Конституцията. Така ръководителят на македонския парламент Талат Джафери отговори на ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Северна Македония.

Джафери изясни, че искането за подобен референдум опонира на два члена от Конституцията на Северна Македония. В член 118 се споделя, че интернационалните контракти, които са утвърдени в сходство с Конституцията, са част от вътрешния юридически ред и не могат да бъдат променяни със закон, а в член 8 - че съществена полезност на конституционния ред на Северна Македония е зачитането на общоприетите правила на интернационалното право.

" Поради това импортираната гражданска самодейност не е въпрос, по който може да се постанова референдум на държавно равнище ", показва в писмото си до ВМРО-ДПМНЕ Талат Джафери, представен от Оffnews.bg.

От опозиционната партия внесоха в Народното събрание предложение за събиране на подписи за референдум с въпрос: " Дали сте  " ЗА " отпадане на действието на Закона за утвърждението на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Северна Македония и България, оповестен в Държавен вестник от 18 януари 2017 година ".

Миналата седмица и македонският президент Стево Пендаровски съобщи, че не поддържа референдум, който анулира Договора за добросъседство с България,  " тъй като това би спряло европейската интеграция на страната ".

ВМРО-ДПМНЕ: Няма съображение ръководещите да отхвърлят предлагането за референдум

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ упрекнаха ръководещите в Република Северна Македония, че с отхвърлянето на предлагането за референдум бягат от народа, а това единствено ще обтегне още повече връзките в Народното събрание на страната. 

" Инициативата за референдум не опонира на Конституцията и ръководителят на Народното събрание Талат Джафери не е парламентарен арбитър, който да я пояснява ", сподели в изказване късно през вчерашния ден вечерта депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стояновска, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР