Информацията за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални предизвика

...
Информацията за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални предизвика
Коментари Харесай

Политическите реакции у нас след информацията за смъртта на Навални

Информацията за гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални провокира реакции и мнения измежду представителите на властта и политическите сили у нас. 

Руските управляващи оповестиха, че Навални е умрял днес на 47-годишна възраст в пандиза в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда. По данни на съветската Федерална работа за осъществяване на наказванията (ФСИН) той е умрял след ненадейно прилошаване.

Българска телеграфна агенция обобщава политическите мнения и реакции в България след информацията за гибелта му:

Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и народна власт, съобщи президентът Румен Радев за кончината на Алексей Навални. „ Затова е извънредно значимо да бъдат изяснени всички условия към гибелта на Алексей Навални в пандиза и те да станат притежание на интернационалната общественост “, написа президентът в обществената мрежа X. 

Смъртта на Навални е тъжна вест, която демонстрира за какво е значимо да ценим демокрацията, съобщи министър-председателят Николай Денков в обява във Фейсбук страницата на Министерския съвет. „ От години Навални е знак на битката против диктатурата в Русия, на битката за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян поради друго мнение “, отбелязва още Денков. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел изказа съболезнования на фамилията и околните на съветския опозиционен водач. Той се бори за независимост, пази демократичните полезности и показва забележителна храброст, добави Габриел в обществената мрежа X.

Убийството на Навални няма да донесе избавление за режима на Путин, написа във Facebook министърът на защитата Тодор Тагарев. Според него делото на Навални ще продължи и в Русия, и отвън нея с още по-голяма мощ. 

Със гибелта на Навални демокрацията загуби един от водачите си в съвремието, разяснява и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Кончината на Алексей Навални разясниха и някои водачи на политически партии. 

В профила си във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа, че това е ликвидиране против демокрацията и е мощен напън върху Кремъл и повече помощ за Украйна. „ Навални е мъртъв?! Не - Навални е погубен! Режимът го умъртви ", написа Борисов. 

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков и народен представител от обединението  „ Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) означи във Фейсбук, че през днешния ден Навални е победил Путин и е станал знак на свободата в Русия. Оттук нататък Навални единствено ще стимулира милиони свободни хора в Русия да изискат смяна, добави Петков.

Днес Путин умъртви освен най-големия си критик, само че и посегна на вярата за мир и независимост, написа във Фейсбук и Христо Иванов, ръководител на „ Да, България! “, съпредседател на „ Демократична България “  и народен представител от ПП-ДБ. „ Няма да забравим! Той ще продължи да буди вяра и да въодушевява опозиция! “, отбелязва още той.

Съпредседателят на „ Демократична България “, ръководител на „ Демократи за мощна България “ и народен представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов разяснява във Фейсбук, че гибелта на Навални е голяма загуба за демократичната общественост в Русия и битката ѝ за независимост и правда. Според него това е политическо ликвидиране, което би трябвало да получи отмъщение.

Това, което се случи през днешния ден с съветския опозиционен водач Алексей Навални, е потвърждението на смисъла от ценностно обединяване на всички демократични и европейски сили против режима в Москва, заяви председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски в позиция, публикувана от пресцентъра на придвижването. 

Граждани се събраха довечера пред посолството на Русия в София в памет на съветския опозиционер Алексей Навални. Те оставиха цветя в памет на опозиционера, възпламениха свещи и написаха на листи " убийци ". В разнообразни европейски страни също се организираха манифестации в памет на Навални, а в Русия не разрешиха провеждането на „ нерегламентирани " демонстрации след гибелта му.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР