Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви

...
Коментари Харесай

Директорите на ББР настойчиво крият информация за големите заеми

" Информацията за кредитните досиета е подготвена, само че няма да ви я дадем. " С този, по думите му, прецизен откъс служебният министър Кирил Петков разгласи, че управителният съвет на Българска банка за развиване (ББР) е отказал да даде данни на назначения от него одитен комитет на институцията.

Според министъра това съставлява нарушаване на Закона за самостоятелния финансов одит. Той разгласи, че през днешния ден ще сезира Българска народна банка за това. " Надявам се в оптимално бърз период, по опция в границите на деня, одитният комитет да има тази информация ", съобщи още Петков.
Поредно бламиране
Това е следващ ход, посредством който опитите за внасяне на бистрота по тематиката ББР се блокират. Още при повдигането й от служебния кабинет от банката обявиха, че ще спомагат на принципала за оповестените инспекции, само че последвалите дейности на управителния съвет внезапно контрастират с тази поръчка. Преди това и надзорният съвет на ББР отхвърли да се яви на поканата за обществено чуване от министъра, а назначената от него комисия, която трябваше да ревизира огромните експозиции на банката, също не получи информация и по тази причина се стигна до опит такава да се получи през одитния комитет.

По-общият Закон за самостоятелния финансов одит не планува съответни дейности от Българска народна банка, а единствено санкции, само че регулаторът при предпочитание би могъл да откри съображение за дейности. По Закона за кредитните институции Българска народна банка има доста пълномощия за наставления и надзорни ограничения, с които да изиска информация и да принуди управлението на всяка банка да предприеме съответни дейности. При предпочитание те могат да бъдат приложени. Например съображение за надзорни ограничения е " подписване на банкови покупко-продажби, които засягат финансовата непоклатимост на банката, или на банкови покупко-продажби, които посредством потребление на подставени лица осуетяват или заобикалят използването на наредбите на този закон, на нормативните и други актове и предписанията на Българска народна банка ". За някои от огромните заеми на ББР има обосновани догатки, в това число и изказвани от стопански министър, че действително зад заявените действителни притежатели стоят други лица.

След изявлението на министъра от държавната банка пуснаха известие, че са дали обща информация на одитния комитет, само че за кредитните досиета са попитали регулатора на инспекторите и Българска народна банка. Новост е и че управителният съвет към този момент няма да дава заеми над 5 млн. лева, както настояваше Петков.
Малките предприятия с огромните заеми
Междувременно през вчерашния ден самата ББР популяризира обществено информация за своята кредитна активност и за това какъв брой дребни и междинни предприятия е финансирала през годините. " От 2009 година, когато се трансформира в банка за развиване, до през днешния ден, Групата на ББР е подкрепила 18 500 български компании. От тях на 6500 дребни и междинни компании са отпуснати над 2.6 милиарда лева кредитиране или друга форма на финансова поддръжка ", се споделя в известието. От показаните данни излиза наяве обаче, че в тази сума влизат освен директните заеми от ББР, а и кредитните линии през банки, към които до момента не са изказвани рецензии или запаси. Директните заеми за МСП са за 1.6 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР