Информацията, че в редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост,

...
Информацията, че в редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост,
Коментари Харесай

Фандъкова: Орязаха 143 милиона лева от парите за метрото

" Информацията, че в редакцията на Плана за възобновяване и резистентност, средствата за строителството на двата нови сектора на метрото са понижени, беше измежду тематиките на диалозите ми в последните дни с министър-председателя господин Петков и вицепремиера господин Асен Василев ".

Това заяви в формалната си Facebook страница кметът на София Йорданка Фандъкова, представена от Българска национална телевизия.

Заложените 360 млн. лева за разширенията през „ Подуяне “ и „ Слатина “ са понижени на 217 млн. лева Редакцията на Плана планува строителство единствено на 3-те км до кв. „ Левски “ и изключва сектора през „ Слатина “ до бул. „ Цариградско шосе “, добавя кметът.

Категоричната ми позиция, която опазих пред премиера и министъра на финансите, е, че завършването на третата линия на софийското метро не може да бъде отсрочено и се чака от стотици хиляди софиянци. Освен това отрязването на 143 млн. лева от метрото е извънредно рисково за реализацията на националния проект, тъй като за разлика от всички останали планове, метрото е изцяло готово да започва. Строителството на първия сектор стартира през март, а на втория през втората половина на годината. И двете разширения ще бъдат приключени до 2026 година, която е последната година за вложение на средствата от Плана, акцентира Фандъкова.

Тя добавя, че пред нея Петков и Василев са декларирали, че поддържат строителството и на двата нови сектора.

Те одобриха тезата ми, че строителството на метрото в София не би трябвало да стопира. Затова по мое искане поеха ангажимент да обезпечат от държавния бюджет съфинансирането, което вероятно ще бъде понижено от плануваното в Плана. Очаквам Министерски съвет да подсигурява това заричане със свое решение, с цел да бъдат сигурни столичани, че строителството, което започваме, ще бъде довършено.

Общият размер на средствата, които са нужни за построяването на 9-те нови километра, е 769 млн. лева – от тях 53% съвсем 410 млн. лева се обезпечават от бюджета на Столична община, а 360 млн. лева са заложените в Плана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР