Инфлацията във Великобритания се понижава с повече от очакваното през

...
Инфлацията във Великобритания се понижава с повече от очакваното през
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания се забавя рязко

Инфлацията във Англия се намалява с повече от предстоящото през октомври, защото цените на силата за семействата спадат спрямо миналата година, а настойчиво високият растеж на цените в бранша на услугите също отслабва.     Това носи известно облекчение на Английската централна банка и на министър-председателя Риши Сунак, написа Reuters.    Годишната инфлация на потребителските цени спада до по-ниски от предстоящите 4,6% през октомври от 6,7% през септември, демонстрират още формалните данни в сряда. Увеличението на потребителските цени пък е най-малкото от две години насам.    Прогнозите на Английската централна банка и консенсусът от предварителната анкета на осведомителната организация измежду икономисти сочеха индикатор от 4,8%.   

Службата за национална статистика на страната (ONS) разяснява, че спадът на годишния показател на потребителските цени е най-големият от един месец до идващия от април 1992 година насам. 
Британският паунд спада леко по отношение на $ след публикуването на данните, които демонстрират, че главните индикатори за инфлацията, следени от близко от централната банка, също са спаднали с повече от предстоящото.    " Икономиката на Обединеното кралство към момента в огромна степен е изправена пред стагфлация и съгласно нас пътят напред евентуално ще продължи да бъде неравномерен ", изяснява Жулиен Лафарг, основен пазарен пълководец в Barclays Private Bank. " Бихме очаквали Английската централна банка да резервира лихвените проценти непроменени още няколко месеца ".    Базисната инфлация, която изключва цените на силата и храните, се намалява до 5,7% от 6,1%, както и тази в бранша на услугите, която също спада с повече от предстоящото от централната банка - до 6,6% от 6,9%.    Данните са рядко срещана напоследък добра вест за Сунак, който даде обещание да понижи на половина растежа на цените през тази година преди предстоящите избори през 2024 година, които съгласно изследванията на публичното мнение неговата Консервативна партия евентуално ще загуби, показва още Reuters и цитира пост на министър-председателя в X, в който се споделя:    

" През януари сложих като собствен главен приоритет намаляването на инфлацията на половина през тази година. Днес ние изпълнихме това заричане ". 
Опозиционни депутати и доста икономисти обаче отвръщат, че държавното управление е обвинило външни фактори за повишението на инфлацията, а по-късно се е пробвало да си припише заслугите за последвалия спад.    Въпреки внезапния спад на инфлацията през предишния месец Англия резервира най-високия ритъм на напредък на потребителските цени измежду страните от Г-7 - малко над този на Франция (4,5%), макар че Италия би трябвало да разгласява обновената си оценка за октомври малко по-късно.    Във вторник данните за инфлацията в Съединени американски щати също бяха по-слаби от предстоящото, което провокира повишаване на държавните облигации и докара до такова и на други съществени международни валути по отношение на щатския $, в това число на паунда.    Главният икономист на Английската централна банка (BoE) Хю Пил декларира във вторник, че предстоящият спад на инфлацията до малко под 5% към момента ще я остави " прекомерно висока ", даже и да съставлява понижаване на растежа на цените над два пъти през последната година.   

BoE акцентира, че е надалеч от понижаване на лихвените проценти от 15-годишния им връх, даже когато стопанската система се намира в положение на равновесие, близо до криза. 
" Доводите против по-нататъшно повишение на лихвите стават все по-ясни, само че ще са нужни доста повече доказателства, преди да стартира да се обмисля понижаване на лихвите ", безапелационен е Хю Гимбър, световен пазарен пълководец в J.P. Morgan Asset Management. " Затегнатостта на пазара на труда остава главното терзание. "     Инвеститорите усилват залозите си за понижаване на лихвените проценти на BoE през идната година, като до декември 2024 година упованията са за три понижения на банковия лихвен % с по 25 базисни точки. Прогнозите сочат, че първото понижение би трябвало да е през юни.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР