Инфлацията във Великобритания достигна нов рекорден 40-годишен връх през юни,

...
Инфлацията във Великобритания достигна нов рекорден 40-годишен връх през юни,
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания продължава да чупи рекорди

Инфлацията във Англия доближи нов рекорден 40-годишен връх през юни, оповестява " Ройтерс ".

По данни на английската национална статистика през предишния месец годишната инфлация на потребителските цени се е повишила до 9,4% - най-високото равнище от февруари 1982 година насам., по отношение на 9,1% през май. Очакванията на анализатори и икономисти пък бяха за малко по-слаб напредък от 9,3%.

Последното нарастване значи, че Англия е имала най-голям % на инфлация през юни измежду групата на седемте развити стопански системи , макар че в редица по-малки страни от Европейския съюз има още по-бърз напредък на цените.

Последните данни ускоряват упованията, че през август Английската централна банка ще прибегне до повишение на английската рента с 50 базисни пункта.
 Инфлацията във Англия удари 40-годишен връх
Инфлацията във Англия удари 40-годишен връх

Повишението е до 9,1% на годишна база през май

Най-голям принос за ускоряващата се инфлация оказаха цените на моторните горива, които набъбнаха през юни с рекордните 42,3% на годишна база , защото междинната цена на петролните горива се увеличи с 18,1 пенса на литър гориво - най-силен месечен ценови растеж от най-малко 1990 година За съпоставяне, година по-рано цената на литър гориво се увеличи за месец с едвам 2,5 пенса.

С 9,8% на годишна база пък набъбнаха цените на храните и безалкохолните питиета от покачване с 8,6% през май. Така те доближиха най-високи равнища от март 2009 година, до момента в който разноските за жилища и комунални услуги се усилиха с 19,6% след напредък с 19,4% през май.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни и енергия) обаче се забави едва през юни до 5,8% на годишна база от 5,9% през май.

Очаква се инфлацията на Острова да продължи да се усилва и през идващите месеци, поради покачването на индустриалните цени на входа и на изхода на предприятията през юни надлежно с 24% и с 16,5% по отношение на годината по-рано и след техен напредък надлежно с 22,4% и с 15,8% през месец май. Данните демонстрират, че това е най-високата индустриална инфлация от 1980 година насам.
 Инфлацията във Англия доближи 40-годишен връх
Инфлацията във Англия доближи 40-годишен връх

Това е най-големият спад в стандарта на живот на британците от 70 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР