Инфлацията в Турция вероятно ще достигне 20-годишен връх през януари,

...
Инфлацията в Турция вероятно ще достигне 20-годишен връх през януари,
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция подгони нови висоти

Инфлацията в Турция евентуално ще доближи 20-годишен връх през януари, поради покачващите се цени на силата. Цените на потребителските артикули се повишават за осми следващ месец. Увеличението стига до 48% през януари, спрямо 36,1% през декември. Това стана ясно от изследване на Bloomberg измежду 19 икономисти.

Централната банка на Турция понижи базовия си лихвен % с 500 базисни пункта от септември, насърчавана от президента на страната Ердоган. Централната банка на Турция поддържа постоянни лихвени проценти през януари, само че Ердоган поддържа политиката, че по-високите лихвени проценти са в основата на покачването на инфлацията.

През януари обичайно се регистрира висока инфлация в Турция. По-суровото време усилва разноските за сила, а това оказва напън върху цените на храните и други артикули.

Компаниите за комунални услуги към този момент трансферират по-високи енергийни разноски върху потребителите и държавното управление откри исторически нараствания на цената на битовата електрическа енергия. Годишната инфлация в най-големият град и комерсиална столица на Турция Истанбул доближи 50,9% през януари, покачвайки се от 34,18% месец по-рано.

Според икономистите, с цел да се стабилизира още веднъж лирата, централната банка ще би трябвало да увеличи доста лихвите. Това разяснява анализаторът от InTouch Capital Markets Пьотр Матис. Това обаче надали ще стане на фона на натиска на Ердоган.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР