Европейската комисия прие промени във Временната рамка за държавна помощ

...
Европейската комисия прие промени във Временната рамка за държавна помощ
Коментари Харесай

ЕК удължи мерки в подкрепа на земеделието и рибарството

Европейската комисия одобри промени във Временната рамка за държавна помощ при рецесии и преход, с цел да удължи с половин година част от наредбите ѝ. Те биха могли да оказват помощ за справяне с проблеми в земеделието и рибарството.

Удължаването е до края на тази година.

С измененията се дава опция да бъде обезпечена лимитирана помощ под всякаква форма до 280 000 евро за компания, дейна в първичния поземлен бранш, и до 335 000 за работещите в рибарския и земеделския браншове.

Предвижда се и отплата за високите цени на силата. Тя също може да бъде отпусната под всякаква форма до 30 юни и ще се дава като отчасти обезщетение за компании, най-много употребяващи интензивна сила, поради спомагателните разноски от изключителното покачване на цените на газа и тока.

Предвидени са и ограничения в помощ на разгръщането на възобновимата сила. Страните членки на Европейски Съюз могат да влагат във всевъзможни източници на такава сила, в това число възобновим водород, биогаз и биометан, при опростени тръжни процедури, които биха могли да се приложат бързо. При тези схеми помощта може да бъде отпусната до края на идната година.

Предвидени са също ограничения за облекчение на декарбонизацията на индустриалния развой, съгласно които страните от Европейски Съюз могат да поддържат вложения за отвод от твърдите горива, изключително посредством електрификация, енергийна успеваемост и прекосяване към възобновими източници. И тук помощта ще може да се отпуска до края на идната година.

За същия интервал могат да се подкрепят ограничения за в допълнение ускорение на вложенията в основни браншове за преход към стопанска система с нулеви излъчвания.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР