Инфлацията в Турция достигна рекордно ниво за последните 20 години.

...
Инфлацията в Турция достигна рекордно ниво за последните 20 години.
Коментари Харесай

54% инфлация в Турция. Цените растат наудържимо.


Инфлацията в Турция доближи рекордно равнище за последните 20 години. Цените порастват все по-бързо, а войната в Украйна ще нанесе нов удар по турската стопанска система, в това число в областта на туризма.

скочиха през февруари с над 50 на 100 на годишна база – това е най-високото от 20 години насам, когато Реджеп Тайип Ердоган застана отпред на държавното управление с обещанието да обезпечи постоянни цени и стопански растеж.
Редакцията предлага
Германският „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ) цитира статистически данни от страната, съгласно които потребителските цени са се повишили с 54,44% на годишна база. Енергийните цени са скочили с 83% (през януари покачването е било към момента от 76 на сто), а цените на питателните артикули с 65%. И то макар подхванатото от държавното управление понижение на Данък добавена стойност.

Централната банка е под засилен напън

Анализатори означават, че Централната банка се намира под напън, тъй като. Правителството в Турция неотдавна понижи налога върху електрическата енергия, само че се допуска, че неподходящите ще са доста по-големи, тъй че и тази мярка ще остане без резултат.

Турската лира продължава да се намира под мощен напън, а войната в Украйна затруднява външното финансиране. Русия, Китай и Германия са най-големите вносители на артикули в Турция. Турският министър на търговията Мехмет Муш удостовери, че „ Русия и Украйна са измежду най-важните търговски сътрудници на Турция “. Според него военният спор нанася тежък удар на стопанската система и политическата непоклатимост на целия район.

Туристите от Русия и Украйна

Турция, която не се включи в западните наказания против Русия, внася близо половината от нужния ѝ природен газ от Русия. Житото, което Турция внася най-вече от Украйна и Русия, в това време нарастна съществено. А войната в Украйна вероятно ще се отрази неподходящо и на туризма.

През 2021 година 27% от туристите в Турция са били точно от Русия и Украйна. Затова непознатите икономисти към този момент снижават прогнозните си оценки за икономическия растеж на Турция през тази година. Американската капиталова банка „ Голдман Сакс “ да вземем за пример я снижи от 2,5 на 1,5%.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР