Апелативният съд в град Каламата, Южна Гърция, освободи деветима египтяни,

...
Апелативният съд в град Каламата, Южна Гърция, освободи деветима египтяни,
Коментари Харесай

Гръцки съд освободи деветима египтяни, обвинени за потъването на кораб с десетки мигранти

Апелативният съд в град Каламата, Южна Гърция, освободи деветима египтяни, упрекнати за корабокрушението с транспортен съд с мигранти край полуостров Пелопонес през юни предходната година, като разгласи, че не е способен да отсъди по случай, който е станал в интернационалните води, заяви гръцката телевизия ЕРТ.

При потъването на претрупания транспортен съд бяха извадени телата на 82 жертви, а 104 души бяха избавени. Според показанията на оживелите обаче на плавателния съд е имало доста повече хора, като броят на действителните жертви се прави оценка на над 500.

Съдът взе днешното решение да оправдае обвинените заради липса на пълномощия по искане на отбраната им, която показа показанията на двама чиновници на бреговата защита, съгласно които нещастието е станала в интернационалните води.

Преди съвещанието пред съда в Каламата избухна напрежение сред стачкуващи, които държат виновна за случая гръцката страна, и полицията, при които бяха ранени двама души, а трима бяха задържани.
Бяхме пет дни в морето, корабът беше разрушен, само че не се удавихме. Но когато бреговата защита сложи това въже, ние се озовахме под водата.
Инзимам Макбул, оживял при корабокрушението

Египтяните, на възраст сред 21 и 41 години, бяха задържани часове след потъването на лодката и останаха в полицейския арест по обвинявания в трафик на мигранти, причиняване на корабокрушение и присъединяване в незаконна организация. Те отхвърлят да са направили закононарушения. Международни групи за отбрана на правата, юристи и очевидци оспорват виновността на мъжете. Много от тях настояват, че виновността е на бреговата защита, което тя отхвърля. Защитата твърди, че мъжете са упрекнати след преждевременно следствие и въз основа на незадоволително доказателства. Те декларират, че бреговата защита е следила плавателния съд в продължение на часове, преди да стартира избавителна интервенция, и че са се пробвали да изтеглят лодката в италиански води. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР