Съдебният процес срещу деветима египтяни, обвинени в причиняване на корабокрушение,

...
Съдебният процес срещу деветима египтяни, обвинени в причиняване на корабокрушение,
Коментари Харесай

Започна делото срещу обвинените за смъртта на стотици мигранти в Гърция

Съдебният развой против деветима египтяни, упрекнати в причиняване на корабокрушение, при което починаха стотици мигранти край Гърция, стартира на фона на митинги в град Каламата. През юни предходната година близо 700 мигранти от Пакистан, Сирия и Египет се качват на кораб в Либия, който се е отправил към Италия, преди да потъне край крайбрежията на Пилос, в югозападна Гърция. Около 104 оживели бяха избавени, а единствено 82 тела бяха извадени при един от най-смъртоносните произшествия с лодки в Средиземно море. Пред съда протестиращи в поддръжка на обвинените за малко се сбиха с полицията, която беше отделила региона.
Бяхме пет дни в морето, корабът беше разрушен, само че не се удавихме. Но когато бреговата защита сложи това въже, ние се озовахме под водата.
Инзимам Макбул, оживял при корабокрушението

Египтяните, на възраст сред 21 и 41 години, бяха задържани часове след потъването на лодката и останаха в полицейския арест по обвинявания в трафик на мигранти, причиняване на корабокрушение и присъединяване в незаконна организация. Те отхвърлят да са направили закононарушения. Международни групи за отбрана на правата, юристи и очевидци обаче оспорват виновността на мъжете. Много от тях настояват, че виновността е на бреговата защита, което тя отхвърля. Защитата твърди, че мъжете са упрекнати след преждевременно следствие и въз основа на незадоволително доказателства. Те заявяват, че бреговата охрана е следила плавателния съд в продължение на часове, преди да стартира избавителна интервенция, и че са се опитали да изтеглят лодката в италиански води. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР