Инфлацията в Швеция през февруари 2022 г. спрямо същия месец

...
Инфлацията в Швеция през февруари 2022 г. спрямо същия месец
Коментари Харесай

Достигнат е 30-годишен ръст на инфлация

Инфлацията в Швеция през февруари 2022 година по отношение на същия месец на предходната година е 4.5% и стана най-високата за съвсем 30 години - от декември 1993 година Поскъпването на храните изиграха огромна роля да се стигне до този връх. „ Цените на храните се покачиха през февруари. Въпреки че видяхме някои възходящи трендове още през януари, резултатът беше изцяло друг през февруари тази година ", разяснява инфлацията Софи Еман, статистик по цените на Централното статистическо бюро на Швеция (CSB).

Според CSB, повишаването на инфлацията е обвързвано на първо място с повишение на цените на зеленчуците, плодовете и кафето. През миналата година, по-специално, цената на доматите, крушите и зелето се е нараснала надлежно с 29.4%, 24.8% и 24.7%, кафето - с 29.5%. В допълнение, високата цена на горивата и електрическата енергия също изиграха роля. Друг фактор е нарастването на цената на облеклото и мебелите.

Анализатори от най-голямата шведска банка Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) считат, че западните наказания против Русия ще доведат до повишение на потребителските цени с 6.5%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР