Инфлацията в САЩ се повиши повече от очакваното през октомври,

...
Инфлацията в САЩ се повиши повече от очакваното през октомври,
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се ускори до близо 31-годишен връх

Инфлацията в Съединени американски щати се увеличи повече от предстоящото през октомври, достигайки близо 31 годишен връх, съобщи Си Ен Би Си, позовавайки са на данни на Министерството на труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Съединени американски щати набъбна с 6,2% на годишна база през октомври - най-високия годишен ритъм от ноември 1990 година Очакванията бяха за растеж от 5,9%. За съпоставяне, през септември беше записано покачване от 5,4%. На месечна база CPI през октомври е се  повиши с 0,9%.    

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на храните и силата, набъбна с 4,6% на годишна база, което е огромното покачване от август 1991 година На месечна база покачването е с 0,6%.

През октомври цените на силата се покачиха с 4,8% на месечна база и цели 30% по отношение на година по-рано.

Голям принос за инфлацията имат цените на използваните коли, който набъбнаха с 2,5% в границите на месеца и с 26,4% в съпоставяне със октомври 2020 година

Ръст се следи и при цените на храните – 0,9% на месечна база и 5,3% на годишна.

Тези резултати евентуално ще окажат въздействие върху политиката на Федералния запас на Съединени американски щати, който предходната седмица за следващ път застана зад тезата, че повишената инфлация е краткотрайна. Много икономисти обаче са скептични, акцентирайки, че заплатите в страната порастват доста, защото фирмите изпитват дефицит на чиновници, написа Ройтерс.

„ Проблемите с веригата на доставките и възобновяване на бранша на услугите носят обилни опасения, че по-високата от предстоящото инфлация може да е по-трайна, в сравнение с предвижда Фед “, разяснява Сам Булгард, икономист от Wells Fargo.

„ Очакваме инфлацията при продуктите да се придвижи върху услугите през идната година, като всички знаци сочат, че проблемите с веригата на доставки ще продължат да подклаждат огъня на инфлацията в кратковременен проект “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР