Инфлацията в Германия се ускори през септември доста по-силно от

...
Инфлацията в Германия се ускори през септември доста по-силно от
Коментари Харесай

Изненадващо рязко повишение на инфлацията в Германия през септември



Инфлацията в Германия се форсира през септември много по-силно от предстоящото с помощта на солидно покачване на енергийните и на цените на хранителни стои, демонстрират предварителни данни на формалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия скочи през септември с 0,4% по отношение на август, когато се увеличи с 0,1 на 100.

На годишна база потребителската инфлация набъбна с цели 2,3%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за нейна стабилизация за трети следващ месец на равнище от 2 на ст. Това е най-солното покачване на потребителските цени в Германия от ноември 2011-а година насам.

Основна причина за изненадващото ускорение на инфлация през септември е мощното покачване на енергийните цени със 7,7% след тяхно покачване с 6,9% месец по-рано, както и на цените на питателните артикули с 2,8% след техен напредък с 2,5% през август. В същото време цените на услугите се покачиха по-скромно с 1,5%, само че след тяхно нарастване с 1,4% през последния летен месец.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) също набъбна през септември с 0,4% на месечна база, до момента в който растежът ѝ на годишна база се форсира до 2,2% от 2,0% през август, достигайки равнището от месец май (най-висока хармонизирана инфлация от февруари 2017-а година).

Данните са в поддръжка на решението на ЕЦБ да завърши до края на годината с огромната си стратегия за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като " количествени удобства ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР