Инфлацията в Гърция скочи до невиждани от 1997 г. нива

...
Инфлацията в Гърция скочи до невиждани от 1997 г. нива
Коментари Харесай

Невиждана инфлация в Гърция

Инфлацията в Гърция скочи до невиждани от 1997 година равнища - тя доближи 6,2% през януари на годишна база. За съпоставяне през декември инфлацията е била 5,1%. Ръстът се вижда най-много в внезапния скок на цените на жилищата, превоза и храните. Това стана ясно от данните на статистическата организация на страната ELSTAT, съобщи Money.bg.

Скокът в цените на жилищата е 22,6%, нарастват цените на наемите и комуналните услуги като електричество и отопление. Природният газ означи голям скок от 154%. Гърците отделят 36% от месечния си доход за храна, като към този момент купуват единствено най-необходимото и то в по-малко количество. Цената на картофите е повишена с цели 47% последния месец, на макароните - с 23%, на зехтина с повече 10%. Покачва се цената на месо, риба, млечни артикули, плодове и зеленчуци, кафе и редица други артикули.

Разходите за превоз също удрят семействата, те нарастват с 11,1%. Покачва се цената за закупуване на транспортно средство, а горивото е по-скъпо. Междувременно цената на облеклата и обувките също нараства със 7%, а при храните и безалкохолните питиета нарастването е 5,2%. Туристическия бранш се приготвя за мощен туристически сезон, само че липсва работна ръка. Хотелиери и ресторантьори търсят решение за неналичието на фрагменти в лицето на мигрантите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР