Инфлацията в еврозоната се понижи, както се очакваше през януари,

...
Инфлацията в еврозоната се понижи, както се очакваше през януари,
Коментари Харесай

Инфлацията в Еврозоната се понижи

Инфлацията в еврозоната се намали, както се очакваше през януари, подхранвайки очакванията за по-ранно понижаване на лихвения % от Европейската централна банка, оповестява " Политико ".

Инфлацията се намали до 2,8% от 2,9% през декември, откакто се бе повишила от 2,4% през предходния месец, демонстрират предварителни данни на Евростат. Анализаторите също предвидиха спад на инфлацията през януари.

Очаква се общата инфлация да бъде неравномерна при започване на 2024 година, защото разнообразни еднократни резултати като повишение на налозите и отпадане на енергийните дотации оказват въздействие върху годишните калкулации.

Основната картина също продължи да се усъвършенства, въпреки и последователно. Като се изключат нестабилните цени на храните, алкохола, тютюна и силата, инфлацията се забави до 3,3% от 3,4% през декември. Това е най-ниското равнище от близо две години.

Въпреки това, цените на услугите, където натискът върху заплатите нормално се вижда по-лесно, не съумяха показвайки наклонност към намаляване, оставайки устойчиво на 4 %. Представители на ЕЦБ предизвестиха неведнъж, че постоянният растеж на заплатите може да забави по-нататъшния прогрес при връщането към задачата от 2 %.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сподели, че в банката желаят да видят сдържаност в " сериозно значимите " данни за заплатите, преди да понижат лихвените проценти.

Данните за заетостта в еврозоната за декември, оповестени по едно и също време, не демонстрират признаци на трагично намаляване, което би могло да подкопае опциите на служащите за договаряне. Сезонно поправеното равнище на безработица е 6,4 %, устойчиво спрямо ноември 2023 година и спад от 6,7 % през декември 2022 година

Възобновената низходяща наклонност на главната инфлация ще поддържа очкванията за първо понижение на лихвите през второто тримесечие. Основната рента по депозитите на ЕЦБ възлиза на рекордните 4 %, макар че стопанската система на района съвсем не е повишена през последните шест тримесечия.

ЕЦБ беше ясна, че идващият й ход ще бъде надолу, макар че придвижване остава неразбираемо, по кое време ще се случи това. Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел сподели по-рано тази седмица, че " алчният звяр на инфлацията е питомен ", сигнализирайки, че неговата опозиция против по-ранно събаряне на лихвите може да е отслабнала.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР