Инфлацията в еврозоната през май достига 6,1% на годишна база,

...
Инфлацията в еврозоната през май достига 6,1% на годишна база,
Коментари Харесай

Рязък спад: Инфлацията в еврозоната достига 6,1% през май

Инфлацията в еврозоната през май доближава 6,1% на годишна база, демонстрират предварителни данни на Евростат, представени от Ройтерс.

Основният растеж на цените също се забавя в поддръжка на причините за внимателно по-нататъшно повишение на лихвените проценти, защото най-бързият до момента цикъл на стягане на паричната политика на Европейската централна банка стартира да работи, добавя организацията.

Нивото от 6,1% е сензитивно по-ниско от това от 7,0% през април и е под упованията на икономистите за 6,3%.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и горивата и която играе все по-голяма роля в разискванията на политиката на ЕЦБ, се намалява до 5,3%, оставайки много под упованията за 5,5%.

Трите страни с най-висока инфлация са Словакия и Латвия - и двете с равнище от 12,3 на 100, и Естония, където е 11,2 на 100. Тези с най-ниска инфлация са Люксембург (2 на сто), Белгия (2,7 на сто) и Испания (2,9 на сто).

На месечна база хармонизираният показател на потребителските цени не се е трансформирал. За първи път на месечна база инфлацията не пораства от януари, когато имаше дефлация в размер на 0,2 на 100.

За месец цените се намаляват най-вече в Португалия - дефлация от 0,4 на 100, а в Люксембург, Испания и Германия спада на месечна база е 0,2 на 100.

Най-голямо нарастване през май по отношение на април се регистрира в Малта (1,7 на сто), Латвия (1,4 на сто) и Словения (0,9 на сто), демонстрират още данните на Евростат.

През миналата година ЕЦБ увеличи главните лихвени проценти с общо 375 базисни пункта до 3,25%, с цел да се пребори с бягството на цените, напомня Ройтерс.

Централната банка обаче се ангажира с още едно покачване на лихвите с 25 базисни пункта на 15 юни.

Европейски водачи, измежду които шефовете на централните банки на Германия, Нидерландия и Ирландия, сложиха на дневен ред опцията за повишение на лихвените проценти през юли, само че всички са единомислещи, че вероятностите по-късно са прекомерно неразбираеми, с цел да се поемат задължения.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос съобщи, че въпреки банката да е минала през по-голямата част от стягането на паричната си политика, с цел да върне инфлацията към средносрочната си цел от 2%, цикълът към момента не е завършил.

Проблемът с инфлацията в Европа надалеч не е решен, защото растежът на цените на доста съществени артикули, изключително на услугите, остава настойчиво висок.

Инфлацията при услугите се забави от 5,2% на 5,0%, а при промишлените артикули растежът на цените понижа от 6,2% на 5,8%, което към момента е прекалено, само че и двете трендове са в вярната посока, отбелязва Ройтерс.

Забавянето на инфлацията при храните до 12,5% от 13,5% евентуално също ще има утешителен резултат за ЕЦБ, защото се очакваше натискът в тази област да се ускорява още.

" Перспективите за европейската инфлация са мощно повлияни от два противоположни фактора ", разяснява икономистът от ING Карстен Бржески.

" По-ниските от предстоящото цени на силата, дължащи се на топлото зимно време, евентуално ще натиснат надолу главната инфлация по-бързо, в сравнение с допускат последните прогнози. ", добавя той.

Растежът на заплатите в еврозоната се колебае в диапазона от 5% до 6%, което е два пъти повече от темпа, който би съответствал на инфлационната цел на ЕЦБ. Очакванията на ЕЦБ са откакто инфлацията се забави, растежът на заплатите да я последва.

Макар че това е достоверен сюжет, пазарът на труда в блока е извънредно сгънат и фирмите, изключително в областта на услугите, регистрират възходящ дефицит на работна ръка, което съставлява риск за повишение на заплатите, а оттова и на инфлацията.

Друга евентуална паника за ЕЦБ е, че икономическият напредък наподобява по-малко резистентен, в сравнение с се смяташе, изключително в индустрията, като редица индикатори демонстрират, че промишлената интензивност може да натежи на цялостната стопанска система даже и при взрив на услугите.

Финансовите вложители виждат още две покачвания на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, като първата стъпка е изцяло оценена до юни, а втората - през юли или септември.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР