Инфлация в България се ускори рязко през юли, движена от

...
Инфлация в България се ускори рязко през юли, движена от
Коментари Харесай

Инфлацията в България тръгна рязко нагоре през юли

Инфлация в България се форсира внезапно през юли, движена от скока в цените на горивата, тока, някои съществени храни и сезонните услуги. На месечна база междинното повишаване на дребно е 0.9%, с което се постави завършек на 5-месечната наклонност на поевтиняване на живота в страната. През юни Националния статистически институт (НСИ) даже регистрира дефлация от 0.4%.

През юни инфлацията в България бе 11-ата най-висока в Европейския съюз и с 1 – 2 пункта над междинните стойности в Европейския съюз и в еврозоната. Официалните европейски данни за юли ще бъдат оповестени от Евростат в края на седмицата и ще стане ясно къде се намира България в европейски подтекст.

На годишна база националната статистика също регистрира края на няколкомесечната позитивна наклонност при цените. Инфлацията по отношение на юли 2022 година е 8.5% при 8.7% през юни. Стъпката на понижение е най-малката от декември, след който месец действително стартира пречупването на повишаването.

Все отново равнището на годишната инфлация е най-ниското от декември 2021 година – няколко месеца преди нападението на Русия против Украйна. Но даже това равнище на повишение на цените те остават огромната спънка пред влизането на България в еврозоната, защото е доста над инфлацията в страните от валутния съюз.



Основният мотор на годишната инфлация са основно главните храни, като самун, месо, мляко, плодове и зеленчуци, захар и други. Статистиката демонстрира, че тези групи са поскъпнали с над 10%, както и множеството типове услуги по поддръжка и ремонт – както на облекла и обувки, по този начин и на уреди, коли, жилище и други.

Значително повишаване за година от близо 20% има и при медикаментите, самолетните билети, развлеченията, туристически пътувания и хотелските услуги.

С преодоляването на цените на газа през последната година статистиката регистрира поевтиняване на газообразните горива с 47%. От юли предходната година до момента автомобилните горива са поевтинели с над 23%. В същото време обаче по отношение на месец по-рано всеобщите бензин и дизел нарастват с 0.3% и са измежду виновниците дефлацията да се трансформира в инфлация на месечна база. Според профилираната платформа Fuelo за месец юли те порастват със 7 – 8 ст./литър.

Това е първото повишаване на горивата от януари, когато спря схемата за компенсиране с по 25 ст./литър.

За инфлацията през юли помощ оказва и повишаването на тока за битовите консуматори – приблизително с 4.4%. Месецът бе и измежду най-горещите, което евентуално способства за по-високо ползване за изстудяване.

Основни храни, като самун и месо, също нарастват – с към 1%. Само за месец медикаментите са нагоре с 1%, а самолетните билети – сезонно в пика на лятото – с към 13%.

Пакетните туристически пътувания нарастват с над 17%, а хотелските услуги – с 24%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР