Инфарктен срив на световните борси - основните индекси в Съединените

...
Инфарктен срив на световните борси - основните индекси в Съединените
Коментари Харесай

Срив на световните борси: основните индекси в САЩ и Азия с рекордно понижение

Инфарктен срив на международните тържища - главните показатели в Съединените щати и Азия регистрираха рекордно намаляване. Известен спад регистрират и на европейските пазари в Лондон, Париж и Франкфурт. Понижение с 2% има и на софийската борса Sofix.

 © Българска телеграфна агенция
Червената вълна първо удари Уолстрийт, където промишленият показател Дау Джоунс спадна с 4,6 %. Това е най-големият спад в процентно изражение от 2011-та година. Сривът на борсата се предаваше онлайн по малкия екран и даже хора, които не схващат от пазари, можеха да виждат, че се случва нещо извънредно, съдейки по алената линия, препускаща надолу.



Всичко стартира с една добра вест - публични данни от предишния петък за ненадейно висок растеж на заетостта в Съединените щати и повишение на заплатите. Високи хонорари, обаче, могат да подхранят инфлацията. А това за трейдърите, е сигнал, че скоро и лихвите могат да се покачат. Според анализатори меденият месец на Доналд Тръмп и финансовите пазари е изминал. Докога ще продължи суматохата на Уолстрийт и по какъв начин ще се отрази това на международните пазари - вижте в материала на Деян Йотов.



Крайният резултат от вчерашната търговия на нюйоркската борса беше срив от 1175 пункта на Дау Джоунс, или с 4,6 % по-малко от равнището от петък. Най-дълбоко обаче в понеделник кривата на показателя падна с 1600 пункта, което като безспорна стойност е връх. А още с отварянето на борсата за новата сесия преди към два часа показателят падна с още 265 пункта. Колко още ще продължи сривът?

Роберт Халвер, пазарен анализатор от Германия: " Никой не може да каже и не трябва да се опитваме да познаем в този момент. Пазарите би трябвало да изтърван малко пара. Като с непослушните деца е - би трябвало да ги оставиш да си го изкарат от системата и тогава да се откри ново равновесие. " Давид Кол, валутен пълководец във франкфуртска банка: " Не мисля, че това е суматоха. По-скоро е консолидация на пазара. Защо се случва? Защото 2018-а е много по-различна от 2017 година. Състоянието на стопанската система е устойчиво. На фирмите също. Но тази година има доста по-голям капацитет от позиция на изненади - и на инфлационния фронт, и на лихвения. "
Инфлационен и лихвен скок се чакат поради голям брой фактори, измежду които огромните данъчни облекчения в Съединените щати, както и фрапантния растеж на заетостта - с 200 000 души единствено през януари, и увеличението на заплатите. Нивото на Дау Джоунс при започване на днешната търговия беше към момента над 24 000 пункта, при връх за всички времена - над 26 000, доближат в средата на януари.

Марк Туати, президент на брокерска компания в Париж: " Ако съпоставим цените на акциите с икономическата действителност и международният напредък, ще установяваме ценови остатък. Днес, с цел да се оправдае равнище на Дау Джоунс от 25 000, световният стопански растеж би трябвало да е 8 или 9 %. Всъщност имаме 3,5 на 100 растеж, което е положително достижение, само че е надалеч от 9 %. "
Някои вложители изгубиха милиарди, а други най-сетне дочакаха комфортен миг, с цел да осъществят облаги. За една от аргументите за стръмния срив на тържищата се сочи компютаризираната търговия.

Джеймс Макбрайд, шеф на брокерска компания в Ню Йорк: " Всъщност когато показателят към този момент беше паднал със 700-800 пункта, доста такива логаритми се задействаха в режим продажба. Получи се голямо и по едно и също време освобождение от акции и показателят загуби още близо 1000 пункта единствено за няколко минути. Да, измежду виновниците е и програмираната търговия. "
Белият дом изрази убеденост, че тактиката на президента Тръмп за дълготрайна непоклатимост на стопанската система ще проработи. На това остава да разчитат икономистите в международен мащаб след близо 5-процентния срив през днешния ден на тържищата в Азия и близо 3-процентния в Европа.

Най-простият образец, е пенсионното обезпечаване. Дори да нямат акции на борсата, част от пенсионните фондове, в които хората внасят имат скъпи бумаги. Срив на пазарите, би могло да значи възможна смяна в цената на спестяванията. Но към този момент специалистите приканват към успокоение. Ако борсовите показатели запазят съмнението си в границите на 10%, то става дума по-скоро за " дишане " на пазара, което в действителност е изцяло обикновено.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР