Индустрията за самопомощ процъфтява, подхранвана от изследвания в сферата на

...
Индустрията за самопомощ процъфтява, подхранвана от изследвания в сферата на
Коментари Харесай

Защо на някои хора им е по-трудно да бъдат щастливи

Индустрията за самопомощ процъфтява, подхранвана от проучвания в областта на позитивната логика на психиката, учеща какво кара хората да израстват и да се усещат удобно. В същото време процентите на пациентите с нараснала тревога, меланхолия и самонараняване не престават да се усилват в международен мащаб. И по този начин, обречени ли сме да бъдем нещастни, макар този прогрес в логиката на психиката?

Торта на щастието

Според авторитетна публикация, оповестена в Review of General Psychology през 2005 година, 50 % от щастието на хората се дефинира от техните гени, 10 % зависи от събитията и 40 % от „ умишлена активност “ (всякакви старания за реализиране на благополучие, без значение дали сте положителни или не).

Тази така наречен „ торта на щастието " слага последователите на позитивната логика на психиката на шофьорското място, позволявайки им да решат каква да е траекторията на тяхното благополучие. (Въпреки че неизказаното обръщение е, че в случай че сте нещастни, това е ваша лична виновност.)
„ Тортата на щастието " била необятно подложена на критика, тъй като се основавала на догатки, основани върху генетиката, които в наше време са дискредитирани. В продължение на десетилетия откривателите на поведенческата генетика организират изследвания с близнаци и откриват, че сред 40% и 50% от вариациите в тяхното благополучие се изясняват с генетиката, заради което процентът се появява и в „ тортата на щастието ".
Поведенческите генетици употребяват статистическа техника, с цел да оценят генетичните и екологичните съставни елементи въз основа на фамилната връзка на хората - ето за какво постоянно употребяват наблюдението на близнаци в своите писания.
Но тези числа допускат, че както еднояйчните, по този начин и двуяйчните близнаци са в една и съща среда до момента в който порастват дружно – съмнение, което в действителност не е основателно.
В отговор на рецензиите поради публикацията им от 2005 година, същите създатели написват нова публикация през 2019 година, която въвела по-нюансиран метод за резултата на гените върху щастието. В нея те към този момент залагат  тезата, признаваща взаимоотношенията сред нашата генетика и нашата среда.

Природа и образование

Природата и възпитанието не са самостоятелни едно от друго. Напротив, молекулярната генетика, проучването на структурата и функционалността на гените на молекулярно равнище, демонстрира, че двете непрекъснато си въздействат.
Гените въздействат на държанието, което оказва помощ на хората да избират средата си. Например, екстроверсията, която се предава от родители на деца, оказва помощ на децата да построяват своите групи за другарство.
По същия метод околната среда трансформира генната експресия. Например, в случай че бъдещите майки са гладували, гените на техните бебета се трансформират съответстващо, а това води до химически промени, които потискат растежа. Бебетата се раждат по-дребни от естественото и с разнообразни болести.Природата и възпитанието са взаимозависими и си въздействат непрекъснато. Ето за какво двама души, отгледани в една и съща среда, могат да реагират на нея по друг метод, което значи, че догатката на поведенческата генетика в идентична среда към този момент не е годно.
Освен това, дали хората могат да станат по-щастливи, зависи от тяхната „ сензитивност към обкръжаващата среда “ – способността им да се трансформират.
Някои хора са податливи на заобикалящата ги среда и по този начин могат доста да трансформират своите мисли, усеща и държание в отговор както на негативни, по този начин и на позитивни събития.Така че когато посещават семинар по какъв начин да създадат живота си по-добър или четат книга по положителна логика на психиката, те могат да бъдат повлияни от наученото и да преживеят доста по-голяма смяна спрямо другите – и смяната може да продължи по-дълго.

Няма една рецепта за всички

Но няма позитивна психическа интервенция, която да работи за всички хора, тъй като ние сме неповторими като нашата ДНК и имаме друг потенциал за благоденствие през другите стадии на живота си.Предопределено ли ни е да бъдем нещастни? Някои хора може да се борят малко по-трудно, с цел да подобрят благосъстоянието си, от други. Тази битка може да значи, че те ще продължат да бъдат нещастни за по-дълги интервали. И в рискови случаи те може в никакъв случай да не изпитат високи равнища на благополучие.
Други обаче, които имат по-голяма генетична гъвкавост, което значи, че са по-чувствителни към околната среда и затова имат нараснал потенциал за смяна, може да са в положение да подобрят своето богатство и може би даже да процъфтяват, в случай че одобряват здравословен метод на живот и изберат да живеят и работят в среда, която покачва тяхното благополучие и способността им да израстват.
Но генетиката не дефинира кои сме, даже и да играе значима роля за нашето благоденствие. Важни са и изборите, които вършим за това къде живеем, с кого живеем и по какъв начин живеем живота си. Изборите, които въздействат както на нашето благополучие, по този начин и на щастието на идващите генерации.
*Джоланта Бърк, старши учител, Център за положителна логика на психиката и здраве, RCSI Университет по медицина и здравни науки
Източник
 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР