Индийски производител на сироп за кашлица е използвал токсична промишлена

...
Индийски производител на сироп за кашлица е използвал токсична промишлена
Коментари Харесай

Фармацевтична компания е използвала съставка за антифриз в сироп за кашлица

Индийски производител на сироп за кашлица е употребявал токсична промишлена съставна част в продуктите си, а не легализираната фармацевтична версия, оповестиха за Reuters двама вътрешни източници.

Компанията Marion Biotech е закупила съставката - пропиленгликол (PG)  от търговеца Maya Chemtech India. Той обаче не е имал лиценз за продажба на материали с фармацевтично качество и " е търгувал единствено с промишлено качество ", твърди източник от компанията, осведомен с следствието на Marion.

" Не знаехме, че Marion Biotech ще употребява тази съставна част за произвеждане на сиропи. Не ни е казано къде се употребява нашият материал. ", аргументират се търговците на неразрешеното вещество.

Сиропът е бил изработен с индустриален PG - отровен материал, необятно употребен в антифриз, бои или покрития, както и за повишение на успеваемостта на пестициди. " Marion Biotech е купила пропиленгликол от търговски клас ", твърди пред организация Reuters следовател, който резервира анонимност, до момента в който тече следствието.

Marion Biotech също по този начин не е тествала съставката, преди да я употребява в сиропите, които е продавала в Узбекистан, добавя следователят.

Според източник от Maya Chemtech India, на компанията не са повдигнати обвинявания, само че следствието продължава.

Дипак Шарма, помощник-контрольор по медикаментите за национална дирекция в Делхи, където е основана Maya, не разяснява тематиката, като съобщи, че казусът се проверява от федералните органи по медикаментите. Marion Biotech, индийският лекарствен регулатор и министерството на опазването на здравето също отхвърлят коментар.

Миналата година разбор на здравното министерство на Узбекистан сподели, че създадените от Marion сиропи за кашлица Ambronol и DOK-1 Max, съдържат неприемливи количества от токсините диетиленгликол (DEG) и етиленгликол (EG), употребявани в артикули, които не са предопределени за банкет в човешки организъм.

През януари Узбекистан арестува четирима души по отношение на 19 смъртни случая, в това число двама ръководители на компания, която е внасяла медикаментите на Marion. Яснота  какъв е статутът на делото на този стадий няма, добавя Reuters.

Според специалисти по фармацевтично произвеждане DEG и EG са употребявани от недобросъвестни участници като сурогат на пропиленгликола, защото са по-евтини.

Световната здравна организация съобщи, че работната ѝ доктрина е, че през 2021 година, когато цените на пропиленгликола са скочили, един или повече снабдители са смесили по-евтините токсични течности с законния химикал. " Важно е производителите на артикули да употребяват единствено уместно квалифицирани снабдители ", разяснява представител на СЗО.

Тестове през януари тази година, извършени от индийска държавна лаборатория, откриха, че 22 проби от сиропите, създадени от Marion, са фалшифицирани, съобщи през март контрольорът по медикаментите в страната.

Местните управляващи в щата Утар Прадеш, където е основана компанията, анулираха лиценза й. Полицията арестува трима нейни чиновници и издаде заповеди за арест на двама шефове. След това тримата чиновници са били освободени под гаранция, съобщи полицейският чиновник на Утар Прадеш Виджай Кумар.

Адвокатът на двамата шефове на Marion съобщи пред Върховния съд на щата Аллахабад през април, че медикаментите са били с " ексцентрично качество ", само че не са били фалшифицирани, като добави, че шефовете не са направили никакво нарушаване в Индия, защото медикаментите са били предопределени извънредно за експорт, съгласно правосъдно решение, забелязано от Reuters.

През март индийският лекарствен регулатор подреди на производителите на медикаменти в страната да не купуват съставката PG от Maya Chemtech India.

Освен смъртните случаи в Узбекистан, предходната година минимум 70 деца са умряли в Гамбия след банкет на сиропи за кашлица, създадени в Индия, за които е открито, че са нечисти с отрови, а нечисти сиропи за кашлица, създадени в Индонезия, са свързани със гибелта на повече от 200 деца, добавя Reuters.

Токсините са открити в сиропи за кашлица, изнасяни за Гамбия от друга индийска компания - Maiden Pharmaceuticals. Гамбия заяви на индийския регулатор по медикаментите, че от 1 юли ще вкара задължението всички фармацевтични артикули от Индия да бъдат инспектирани и тествани за сметка на индийския експортьор, преди да бъдат изпратени. От юни Индия вкара наложително тестване на сиропите за кашлица преди експорт.

Смъртните случаи провокираха интернационално следствие на веригата за доставка на фармацевтични артикули.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР