Индийската бизнесдама Свати Дага за първи път си купува биткойни

...
Индийската бизнесдама Свати Дага за първи път си купува биткойни
Коментари Харесай

Младите индийци инвестират в криптовалути, а не в злато

Индийската бизнесдама Свати Дага за първи път си купува биткойни през 2017 година, когато криптовалутата се търгуваше под 3000 $ за брой.

Решението ѝ да влага в цифрови валути е посрещнато с съмнение от фамилията ѝ.

„ Родителите и роднините ми ми споделиха, че изхвърлям парите си “, споделя Дага, която ръководи хранителен бизнес покрай Ню Делхи.

Но 33-годишната жена в никакъв случай не е съжалявала за решението си. Оттогава цената на биткойна се е нараснала 15 пъти и тя продължава да влага до 10% от спестяванията си в криптовалути, в това число биткойни и етери.

„ Намирам фондовите пазари за скучни “, споделя тя пред CNN Business, добавяйки, че се радва на „ тръпката “ и „ безразсъдството “, които идват с вложението в цифровите пари.

Тя не е единствената, която споделя това мнение.

В Индия се следи голям взрив в търговията с криптовалути от началото на пандемията, макар че управляващите в третата по величина стопанска система в Азия от години показват угриженост по отношение на цифровите валути и даже на даден стадий обмисляха възбраната им.

Представители на промишлеността разясняват пред CNN, че страната има капацитет да се трансформира в крипто суперсила, защото е един от най-горещите интернет пазари в света - със 750 милиона консуматори и още стотици милиони, които занапред ще минават "онлайн ".

През 2021 година Индия се подреди на второ място след Виетнам в класацията на страните с най-бърз напредък на потребителите на криптовалути, по данни на платформата Chainalysis.

Въпреки че държавното управление не поддържа публична оценка за това какъв брой хора търгуват с криптовалути, специалистите от промишлеността допускат, че страната може да има повече от 20 милиона крипто вложители.

Ръстът се дължи най-вече на по-младите участници на възраст под 35 години, като доста от тях идват от дребните градове.

Според Сумит Гупта, основен изпълнителен шеф и съосновател на борсата CoinDCX, доста индийски милениали към този момент са почнали своето "инвестиционно пътешестване " в света на криптовалутите.

Докато преди 20 години родителите им са вложили главно в злато, тези младежи се интересуват повече от това да имат биткойни като част от портфейлите си, разяснява Гупта.

Покупката на злато е по едно и също време инвестиция и културна традиция в Индия, която е един от най-големите пазари за благородния метал, съгласно Световния съвет за златото. Златото играе и съществена роля в религиозните церемонии на индусите.

Но в това време основаната в Мумбай компания CoinDCX стана първия крипто еднорог в Индия, постигайки оценка от 1.1 милиарда $ предходната година. Компанията споделя, че 70% от нейните 10 милиона консуматори са на възраст сред 18 и 34 години.

Данните на друга индийска криптоплатформа - WazirX, също обрисуват сходна картина. Компанията също има над 10 милиона консуматори и в своя доклад назова 2021 година „ феноменална година “ за крипто търговията в Индия. През 2019 година компанията беше добита от Binance, една от най-големите тържища за криптовалути в света.

Над 65% от потребителите ѝ са на възраст под 35 години и се следи 700% нарастване в броя на участниците от по-малки градове, като Гувахати, Карнал и Барейли.

Притиш Кумават, който е крипто търговец от дребен град в западния щат Раджастан, споделя, че към този момент се водят диалози за криптовалути в съвсем всеки магазин за чай в неговия регион. Често най-ангажираните участници са студенти.

През ноември биткойнът се търгуваше на рекордно равнище от близо 67 000 $ за брой, само че от този момент падна до към 43 000 $. В допълнение към биткойна, ексцентричните валути, като Dogecoin и Shiba Inu, също са известни измежду индийците.

За последните близо две години с следи десетократно нарастване в броя на дамите, които употребяват криптоплатформите. Данните на WazirX демонстрират, че 15% от общите им консуматори са дами.

Вълнението към криптовалутите в Индия нараства, макар нееднозначното отношение на управляващите към тях. Централната банка на страната от дълго време показва угриженост, че криптовалутите могат да се употребяват за пране на пари и за финансиране на тероризма.

Едно загадъчно дефинирано предложение, оповестено на уеб страницата на индийския парламент предходната година, даже предполагаше, че държавното управление изследва проекти за „ възбрана на всички частни криптовалути в Индия “.

Тази година обаче стартира по-оптимистично за крипто запалянковците. По-рано този месец индийското държавно управление разгласи, че ще наложи 30% налог върху приходите от виртуални цифрови активи, което доста специалисти от промишлеността одобриха като знак, че търговията с крипто въпреки всичко няма да бъде неразрешена. Правителството също по този начин съобщи, че ще пусне цифрова рупия през идващите месеци.

„ Облагането на виртуални цифрови активи или криптовалути е стъпка в вярната посока. То дава по този начин нужната изясненост и убеденост на промишлеността “, споделя Гупта по време на известието.

Съоснователят на WazirX Сидхарт Менон разяснява пред CNN, че вижда възходящ интерес измежду индийските разработчици и други експерти към крипто промишлеността.

„ Получавам известия в LinkedIn от висши ръководители в Индия, които в този момент са по-оптимистични във връзка с бизнеса ", споделя той.

Индийското държавно управление си опита да успокои еуфорията, като разясни, че криптовалутите към момента не са законни в страната.

„ Не върша нищо съответно, с цел да ги узаконявам, нито пък да ги забраня. Решението за възбрана или за публична заверка ще пристигна по-късно. Но държавното управление ще полза приходите от тези активи, тъй като това е суверенно право “, уточни финансовият министър Нирмала Ситараман в Народното събрание няколко дни след оповестяването на данъчната ставка.

„ Мисля, че държавното управление не е изцяло несъмнено какво желае да направи от позиция на политиката. То желае да откри верния баланс сред това страната да не бъде изключена от световния прогрес в блокчейн технологиите, само че също по този начин да отговори и на опасенията по отношение на криптовалутите “, счита Анируд Растоги, създател на софтуерната юридическа компания Ikigaw Law, която работи с няколко крипто тържища в Индия.

По думите му високият налог върху криптовалутите е краткосрочно решение, което ще работи като възпиращ фактор за доста вложители.

„ Тази ставка нормално се употребява за облагане на действия, които не се смятат за стопански продуктивни, като лотарията “, споделя той. "Така че това може да е индикация, че държавното управление желае да прави доходи, само че не вижда крипто търговията като стопански продуктивна ", разяснява Растоги.

На обичайните финансови пазари Индия ползва 15% кратковременен налог върху финансовите облаги, в случай че акциите бъдат продадени за по-малко от година, и 10%, в случай че бъдат продадени над една година след покупката.

Сумит Гупта от CoinDCX се надява, че държавното управление скоро ще вземе ясно решение.

"Индия, с големия си набор от разработчици, програмисти и въодушевено младо население, може да бъде суперсила през идващите 5 до 10 години в промишлеността на криптовалутите и блокчейн. Това, което липсва сега, е ясна регулаторна рамка “, счита той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР