Инден, Хамбах и Гарцвайлер са три огромни мини, от които

...
Инден, Хамбах и Гарцвайлер са три огромни мини, от които
Коментари Харесай

Призрачните села на Германия. Там заселват украинци.

Инден, Хамбах и Гарцвайлер са три големи мини, от които концернът RWE добива въглища. Недалеч от мините има обитаеми места. Някои от тях са изоставени от години, други - от напълно скоро. Къщите са изкупени от RWE, а хората са преселени, откакто са получили съответните компенсации. Принципно тези " призрачни села " е трябвало да бъдат разрушени, само че около проектите на Германия да се откаже от въгледобива бъдещето им се оказва неразбираемо.

Украинците в изоставеното село: " Не се оплакваме "

Моршених и Манхайм са две от селата, за които е било планувано да бъдат разрушени. Къщите са със спуснати щори и заковани прозорци. Асфалтът по улиците се е напукал, уличните лампи са изпочупени. Няколко от имотите са заградени с бодлива тел и са обозначени като благосъстоятелност на RWE. Хора не се виждат.

Запусната детска площадка в КайенбергСнимка: Daniela Natalie Posdnjakov/DW

Ако се вгледа обаче, човек вижда по вратите на някои от къщите бели листове хартия. На единия има лист с украински имена, на другия - с арабски. В една от тези къщи в село Моршених живее младо украинско семейство. Хората молят имената им да не бъдат назовавани и описват, че живеят в селото от декември предходната година. Съседи на украинското семейство от Донбас са бежанци от Сирия.

" Изобщо не се оплакваме - имаме и вода, и ток, и отопление. Даже и интернет имаме ", споделя Денис (името му е променено). Всяка седмица при тях идват представители на локалните управляващи, оказват помощ им с документите, дават им помощи. Само още не са ги записали на езикови курсове. Не им липсва това, че в селото няма магазин, аптека или доктор - пътуват до прилежащото село с автомобила си.

" Когато пристигнахме в селото, изобщо не знаехме що за място е това. Впоследствие ни обясниха. Но като се има поради, че вкъщи в Украйна месеци живеехме под обстрел, тук ни е доста умерено. В гората има екоактивисти (противници на въгледобива - б.р.), само че те не ни безпокоят ", изяснява Денис. Съпругата му Юлия споделя, че в региона на пръв взор изглежда скучно - няма къде да се отиде, с изключение на в гората. " Понякога отиваме до града, само че там е толкоз шумно, че бързаме да се върнем ", споделя Денис.

Двамата признават, че не знаят какъв брой дълго ще останат на това място. " Чухме, че май са се отказали да унищожават селото ", споделят украинците. Според последните данни това в действителност е по този начин, тъй като мината ще бъде закрита - поради проектите на Германия за отвод от добива на кафяви въглища.

" Тук всичко ни харесва "

Селата Кукум и Кайенберг са край друга мина. И там локалните поданици са били изселени, след като получили компенсации. Тези две села също е трябвало да бъдат разрушени и на пръв взор не се разграничават от " събратята си " по орис. От учебното заведение в Кайенберг обаче ненадейно излизат няколко човека и сядат в двора. Един от тях споделя: " Живеем тук, ние сме от Сирия ". Но оттова нататък всички мълчат и леко уплашени още веднъж влизат вътре.

На спирката има разписание - през това село към момента минава рейс. По няколко часа седмично работи и пекарната - другояче отворени магазини и аптеки няма. Функционира обаче противопожарната работа, а пред няколко от къщите са паркирани коли.

Изглед от МоршенихСнимка: Daniela Natalie Posdnjakov/DW

" Да, в село Кайенберг към момента живеят локални хора, въпреки към 80 % към този момент да са се изселили, откакто получиха компенсации. Сега там живеят и бежанци, а старото учебно заведение бе превърнато в общежитие. Предоставили сме им и някои къщи, в селото има ток, вода и отопление. За бежанците са проведени езикови и интеграционни курсове, а децата вървят на детска градина ", споделя пред ДВ общинската съветничка от Бохум Ирина Бекер и изяснява, че разпределението на бежанците по немските провинции и общини става на квотен принцип и е автоматизирано.

" Тук всичко ни харесва ", споделят членовете на семейство украински бежанци, настанени в Кайенберг. " Първоначално бяхме в потрес, само че тук несъмнено е по-добре, в сравнение с в някоя спортна зала на походно легло. " Семейството не желае да се връща в Украйна, до момента в който войната не е завършила. А може да остане в Германия и след края на бойните дейности. " Ще забележим, към този момент всичко е наред. Нали няма да унищожават селото - освен това състояние може и да останем, в случай че ни разрешат ", споделят украинците.

*****

Вижте и това видео:

Как войната в Украйна раздели фамилии на хиляди километри

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР