Индексните фондове елиминират риска от избор на индивидуални акции, пазарни

...
Индексните фондове елиминират риска от избор на индивидуални акции, пазарни
Коментари Харесай

Как и защо да инвестираме в индексни фондове

" Индексните фондове отстраняват риска от избор на самостоятелни акции, пазарни браншове и финансови мениджъри ", написа в своята " Малка книга за вложение със здрав разсъдък " (Little Book of Common Sense Investing) Джон Богъл, считан за татко на пасивните вложения. Въпреки че борсовите показатели съществуват от края на XIX век, вложението в тях е относително нов феномен. През 1975 година Богъл, създател на Vanguard, компания с повече от 7 трлн. активи, започва първия въздържан индексен фонд, който наблюдава S&P 500. Логиката на Богъл е, че няма смисъл да се опитваш да победиш пазара, като можеш просто да инвестираш в представителна извадка от него.Почти всяка страна в света разполага със лични борсови показатели, които целят да мерят представянето на пазара. В Съединени американски щати най-известните са индустриалният Dow Jones, който започва през 1896 година, S&P 500 - с най-големите компании, и софтуерният Nasdaq 100. Европа също има собствен набор от борсови показатели. От паневропейски като EuroStoxx, състоящ се от акции на компании в еврозоната, до национални като Dax във Франкфурт, Cac40 за Франция, FTSE във Англия и други. България също си има свои: Sofix , BGBX40 , BGTR30 и други, като през септември се чака нов, който да наблюдава акциите на пазара за дребни и междинни предприятия - beam. Взаимен фонд или ETF

" Индексните фондове отстраняват риска от избор на самостоятелни акции, пазарни браншове и финансови мениджъри ", написа в своята " Малка книга за вложение със здрав разсъдък " (Little Book of Common Sense Investing) Джон Богъл, считан за татко на пасивните вложения. Въпреки че борсовите показатели съществуват от края на XIX век, вложението в тях е относително нов феномен. През 1975 година Богъл, създател на Vanguard, компания с повече от 7 трлн. активи, започва първия въздържан индексен фонд, който наблюдава S&P 500. Логиката на Богъл е, че няма смисъл да се опитваш да победиш пазара, като можеш просто да инвестираш в представителна извадка от него.

Почти всяка страна в света разполага със лични борсови показатели, които целят да мерят представянето на пазара. В Съединени американски щати най-известните са индустриалният Dow Jones, който започва през 1896 година, S&P 500 - с най-големите компании, и софтуерният Nasdaq 100. Европа също има собствен набор от борсови показатели. От паневропейски като EuroStoxx, състоящ се от акции на компании в еврозоната, до национални като Dax във Франкфурт, Cac40 за Франция, FTSE във Англия и други. България също си има свои: Sofix , BGBX40 , BGTR30 и други, като през септември се чака нов, който да наблюдава акциите на пазара за дребни и междинни предприятия - beam. Взаимен фонд или ETF

Косвеното вложение в показател може да стане по няколко метода - съвместен фонд, борсово търгувани фондове (ETF) или контракт за разлика, който се смята за най-рисков. На доктрина те съставляват пасивна инвестиция - не им се постанова да вършат постоянно покупко-продажби, защото имат акции, които са съставни елементи на показателите. Правят това единствено когато има ребалансиране на показатели.

Реклама
Това дефинира и по-ниските такси по тях - в развитите страни са към 1%, въпреки и не всеки път - те може да се оскъпят, в случай че са на по-неликвиден пазар или в страни с по-малко конкуренция на борсови платформи. От България към този момент все по-лесно може да се влага в ETF - след регистрация в някои от платформите като Interactive Brokers, а неотдавна и Revolut предлага такава опция.

Индексните фондове нарастват експоненциално, откогато Джон Богъл основа Vanguard през 70-те години на предишния век. Трите най-големи компании за индексни фондове ръководят трилиони долари, като дружно държат сред 15 и 20% от всички акции на огромни американски корпорации. Статистиката демонстрира, че индексните фондове непрестанно надвишават доходността на вложителите в обособени акции и интензивно ръководените фондове.

Бенчмаркът S&P 500 или индустриалният показател Dow Jones 30 са част от най-купуваните показатели както от дребни, по този начин и от институционални вложители. Най-големият плюс на индексните фондове е, че дават експозиция към даден бранш, стопанска система или целия свят, като въз основата на избрани правила вложенията на показателя могат да се трансформират (например S&P влага в 500 от най-големите компании в САЩ). Българският достъп

Когато стане дума за вложения в български борсови знаци, вложителите нямат доста варианти. Като показател в Sofix не може да се влага непосредствено. В българския показател за сини чипове също може да се влага пасивно, макар че вариантите са лимитирани. Едната е от " Експат асет мениджмънт ", дъщерно сдружение на капиталовия медиатор " Експат капитал ", предлага борсово търгуван фонд от 2017 година, който цели да репликира придвижването на българския бенчмарк, само че с известни разлики. Освен опция за дълга позиция " Експат " предлага и опция за заставане на късо на пазара, посредством извърнат борсов фонд, който обаче е слаболиквиден и с капитализация от едвам 65 хиляди лв. спрямо 5.9 млн. пазарна капитализация на " дългия фонд ". Възможност за инвестиция в български показател дава и фондът " Златен лев показател 30 ", който следва индексa BGTR30. Структуриран е от най-старото българско ръководещо сдружение " Златен лев ", който ръководи още един фонд.
Реклама

Според " Експат " пасивния фонд, който наблюдава Sofix, е високорисков. Според капиталовия медиатор, който обрисува няколко базисни сюжета въз основата на историческото показване, в най-оптимистичния вид вложителите могат да чакат към 6% рентабилност годишно за пет години, до момента в който в умерения и песимистичния сюжет се предсказват годишни загуби към 0.8% и 5.4% на година респективно.

Инвестирането в борсовия фонд има и такси, които са сензитивно над тези, които обичайно се постановат на по-развитите пазари. Предполагаема инвестиция от 10 хиляди лв. ще срещне такси от към 480 лева, в случай че вложителят реши да продаде дяловете си след една година. Таксите от 2% при входа (за записване на дялове) и 2% на изхода на инвестицията (за назад изкупуване на дялове) в композиция на таксите за ръководство от 0.5% от цената на инвестицията (на годишна база) и 0.3% за транзакционни разноски вършат инвестицията във фонда относително скъпо начинание. Затова и инвестицията има смисъл да се прави в дълготраен проект.

Трябва да се имат поради и детайлът на неточност (отклонение от представянето на индекса), който непроменяемо участва и капиталовият медиатор задава като оптимално 10%, само че в действителност към 30 юни е към 1.5%, и неналичието на дивиденти, които фондът не изплаща, а реинвестира назад в акции от показателя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР