Имотният пазар в Бургас през последния близо месец, откакто започна

...
Имотният пазар в Бургас през последния близо месец, откакто започна
Коментари Харесай

Заради украинците: Наемите по-скъпи от вноската по ипотеката

Имотният пазар в Бургас през последния близо месец, откогато стартира военната интервенция в Украйна, е меко казано турбулентен. Такова е мнението на редица дългогодишни брокери в района, които считат, че войната и последвалата бежанска вълна е довела до промени в пазара, невиждани през последното десетилетие, написа " Флагман ". 

Най-голяма е смяната при наемите. Това се дължи на редица фактори, главният от които е голямото търсене от страна на бягащите от войната украинци. Атанас Райков - брокер, който има над 21 години стаж в пазара на парцелите в Бургас, е безапелационен – сега е по-рентабилно да се вземе ипотечен заем за покупка на жилище и той да се изплаща, в сравнение с да се търси квартира чартърен.

„ Украински фамилии търсят жилища чартърен, само че краткосрочно. Цената обаче е доста повишена. Това се дължи на късите периоди, за които им е необходим този имот. На места цените са повишени двойно. Всеки притежател на парцел търси дълготраен наем и сериозен наемател. В момента някои от наемодателите са „ яхнали гребена на вълната “ и въодушевени от обстановката, са решили да завишат цените поради търсенето “, разяснява Райков.

Той добавя, че от диалозите, които е провел в последня месец с украинци, излиза наяве, че голяма част от тях нямат намерение да се откриват тук трайно. Те просто търсят къде да живеят, до момента в който войната в родината им завърши. Според тях - до най-много година. Затова търсят квартири за период от 3-4 месеца. Според него има и различен проблем –  немалка част от парцелите, които биха могли да се отдадат чартърен, са благосъстоятелност на руснаци. Такова е ситуацията да вземем за пример в бургаския кв. Сарафово. 

Остава наклонността хората от Русия да желаят всеобщо да продават своите закупени край българското крайбрежие жилища. Ето каква е повода: „ Доста от клиентите ми от Русия желаят да дойдат в България, само че единственият път за тях до тук е през Истанбул. А всички полети на „ Turkish Airlines ” са разпродадени доникъде на април. Това е обвързвано с рецесията в Украйна “, споделя още Атанас Райков. Той е уверен, че имотният пазар в Бургас и района предлага задоволително на брой жилища чартърен, които да стигнат за потребностите на бежанците от Украйна. Но пък поради задаващата се инфлация, която стартира още от предходната година и лесния достъп до банкови заеми, хората са се втурнали да влагат спестяванията си в недвижими парцели. Това пък води до растеж в цените за сделките. Така по отношение на предходната година растежът към този момент е сред 25 и 30%. И до момента в който наклонността до неотдавна беше цените на наемите да са по-ниски от тези при договорка за покупко-продажба чрез ипотечни заеми, в този момент обстановката се е обърнала – наемите са доста по-високи от месечните вноски по жилищен заем. „ За кратковременен наем в настоящето съсотяние на пазара, 1000 лева на месец е постижима цена за наемодателя “, разяснява Райков.

Неговият сътрудник от сектора – Красимира Узунова от „ Евро шлагер пропъртис “, споделя мнението му за измененията на пазара, само че пък съгласно нея има голям дефицит на жилища, които се отдават чартърен. Това се дължи на напора от украинци, които не престават да бягат от войната и все още в Бургаска област има регистрирани над 7000 такива. „ Имам информация от сътрудници, че всеки, който има някакъв парцел за отдаване, към този момент го е отдадал. Търсенето продължава и дефицитът е сериозен “, разяснява тя.

По отношение на смяната в пазара на сделките, Узунова бе безапелационна: „ Повишаването на инфлацията стартира още преди рецесията в Украйна. Тя, дружно с повишаването на цените на строителните материали, докара до растеж в цените на пазара. Търсенето надвишава предлагането. Говорим за растеж в цените от минимум към 10% за една година. Така да вземем за пример сега цените в най-предпочитаните региони в Бургас – освен от украинците, а от всички – като ЦГЧ и жк „ Лазур “, вървят от към 1400-1500 евро на кв.м. за подготвени жилища – в по-нови здания с асансьор “, разяснява тя.

В последния месец тя не е имала украински клиенти, които да търсят покупка на парцел у нас, което поддържа наклонността, че бежанците нямат никакво желание да живеят за непрекъснато тук, а са в страната ни единствено поради войната. 

„ Много мъчно, даже невъзможно е да се направи прогноза до каква степен ще стигне ръстът в цените. Имаме вложители, които сега пускат единствено част от жилищата, които строят, с цел да видят каква ще е наклонността в околните месеци и да преценяват дали да завишат или занижат цената, на която се продават парцелите. Някои от вложителите даже са почнали предоговаряне за цените с купувачи на обекти в градеж “, сподели още Красимира Узунова.

Едно остава несъмнено – до момента в който не завърши спорът в Украйна, цените на наемите ще задържат сегашните си равнища, които са фрапантно повишени по отношение на предишни години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР