Имената им изпращат сигнал, че жените са послушни, търпеливи слугини

...
Имената им изпращат сигнал, че жените са послушни, търпеливи слугини
Коментари Харесай

Въвлякоха и гласовите асистенти в „джендър” войната

Имената им изпращат сигнал, че дамите са послушни, търпеливи слугини и помощници, постоянно подготвени да оказват помощ на своите господари, сочи отчет на Организация на обединените нации

Повечето гласови асистенти на устройства с изкуствен интелект са настроени да приказват с гласа на млада жена (фото: CCO Public Domain)

Тихата война на тематика „ джендър ” не подмина и технологиите. Продукти като Amazon Alexa и Siri на Apple по дифолт са настроени да приказват с благ женски глас и хората нормално се отнасят към софтуера като към „ нея ”. Ето, че и това се оказа проблем за поддръжниците на „ джендър ” равноправието.

Повечето гласови асистенти на устройства с изкуствен интелект са настроени да приказват с гласа на млада жена. Самите устройства се употребяват най-много, с цел да дават отговор на известни въпроси или да извършват семпли задания като инспекция на времето, стартиране на музика или конфигуриране на будилници и напомнящи аларми.

Сега това бе изтълкувано като неправилно. Подобна скица изпраща сигнал, че дамите са послушни, търпеливи слугини и помощници, беззащитни, постоянно подготвени да оказват помощ на своите господари – това се споделя в нов отчет на Организацията на обединените народи.

Самият отчет е озаглавен „ Бих се изчервил, в случай че можех ”. Фразата идва от отговора, който Siri дава, когато някой каже „ Хей, Siri, ти си кучка ”. Докладът проучва и това по какъв начин гласовите асистенти дават отговор на други персонални обръщения. Например, в случай че някой каже на софтуера, „ Ей, хубава си ”, Alexa дава отговор „ Това е благо, благодаря! ”. Гугъл Assistant пък споделя „ Благодаря, тази пластмаса наподобява ужасно, нали? ”.
още по тематиката
Наред с гласовите асистенти анализът е разгледал и други форми на цифрови персонажи, предлагащи услуги, като да вземем за пример чатботовете, с които се взаимодейства най-вече документално, и виртуалните сътрудници – също асистенти, само че във тип на анимиран воин. Най-голям проблем за „ джендър ” равноправието обаче остават гласовите асистенти.

Те са постоянно в режим на изчакване, стоешком добродушно в ъгъла, активирайки се от характерна фраза, като да вземем за пример „ Хей, Siri ”. Никога не дават негативен отговор и не дефинират речта на потребителя като несъответствуваща или груба, без значение от нейната свирепост, сочи анализът.

Всичките са с женски гласове и, в общия случай, женски имена. Amazon предлага Alexa (на името на античната библиотека в Александрия), Microsoft предлага Cortana (на името на неестествен разсъдък от видео-играта Halo, която се показва като чувствена жена без одеяния), а Apple предлага Siri (на името на норвежкия помощник в основаването на iPhone 4S, което пък значи „ красива жена, която те води към победа ”). Гласовият помощник на Гугъл няма пол, той е просто Гугъл Assistant, само че гласът му също е женски.

Повсеместното потребление на женски гласове и угодничав звук при гласовите асистенти на устройствата с изкуствен интелект е мощна илюстрация за половата неравнопоставеност и отклоненията, „ кодирани в софтуерните артикули ”, гласи още отчетът. Тези отклонения и неравнопоставеност се утвърждават в софтуерния бранш и стават очевидни в образованието по цифрови умения.

Корпорациите, разработващи гласови асистенти, базират своите решения на избрани данни и изследвания за желанията на крайните консуматори. Налице са задоволително изследвания, които сочат, че хората избират женски глас пред мъжки, когато нещо им се оказва помощ. Навярно това неумишлено желание е обвързвано с вековните обичаи дамите да обгрижват – те са тези, които се грижат за децата, за болните, за възрастните. Затова е напълно естествено фирмите да избират женски глас – по този метод те удовлетворяват потребителите си.

Докладът слага под въпрос и тези учредения. Налице са изследвания, които сочат, че нерядко хората избират невисок и компактен мъжки глас (представете си Шон Конъри), споделя анализът. По-нататък в документа обстойно се разсъждава върху тематиката за какво корпорациите, произвеждащи устройства с гласови асистенти, не дават пространни пояснения по какъв начин по този начин са решили гласовете на техните устройства да са женски по дифолт.

Отивайки по-далеч, изследването насочва вниманието върху това, че „ при дамите има 25% по-малка възможност да имат базови цифрови умения от мъжете – и е четири пъти по-малко евентуално да знаят по какъв начин да програмират компютри ”.

Естествено, отчетът предлага и способи за превъзмогване на разликите сред половете, за които приказва. Препоръката е фирмите, създаващи софтуерни артикули, да спрат да оферират цифровите си асистенти с женски глас по дифолт – и да търсят способи да ги създадат „ безполови ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР