Имаме разбирателство за бюджета. Това каза съпредседателят на Продължаваме промяната“

...
Имаме разбирателство за бюджета. Това каза съпредседателят на Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

Нов компромис: ПП-ДБ и ГЕРБ се разбраха да спасят бюджета на Асен Василев

Имаме съгласие за бюджета. Това сподели съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков след извършена тази заран лидерска среща. На брифинг в Народното събрание, на който участваха водачите на обединението – Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов, бе оповестено, че въпреки всичко в пленарна зала ще бъдат признати приходните ограничения на финансовия министър Асен Василев.

Припомняме, че нощес неговият бюджет за 2023 година беше прекроен от депутатите, по гледище на ГЕРБ, което заплашва приходната част и заветните 3% недостиг. Заради отхвърли на депутатите в комисия да възприемат концепциите му, Асе н Василев разгласи, че към този момент не поддържа разновидността на бюджет, който бе подсилен от Бюджетната комисия.

И по този начин, откакто през вчерашния ден депутатът от ГЕРБ Делян Добрев игра ролята на „ неприятното ченге “, през днешния ден в типичния си жанр Борисов изигра ролята на положителното и разгласи, че е направил доста отстъпки, в името на държавното управление.

Бюджетът е политическият закон на едно сходно ръководство. Ако не се одобри бюджетът, импортиран от финансовия министър, то просто държавното управление пада. Затова си поставихме през днешния ден първо като цел – дали е по-добре за България да падне държавното управление, до момента в който всеки отстоява това, което е поел като ангажимент към гласоподавателите си, или да се опитаме да създадем отново компромис в името на по-доброто “, сподели Борисов.

Той съобщи, че депутатите от ГЕРБ ще поддържат в зала ограниченията на Асен Василев. Единствено ще се направи смяна за наложителното заплащане на заплати по банков път – задължението с изключение на за отговорностите, ще важи и за всички компании с над 100 души личен състав. Асен Василев беше поставил предел от 50 души.

От своя страна ПП-ДБ са се съгласили да запазят обезщетенията за бизнеса, в случай че токът нарастне над 200 лева за мегаватчас – нещо, което Еврокомисията предлага да отпадне.

Това е антиинфлационна мярка – да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната. Имаме цели – Шенген, еврозона, правосъдна промяна. И постигнахме тези общи резултати в обща полемика и групите ни ще поддържат този бюджет “, сподели Кирил Петков.

Христо Иванов разяснява и идното съдружно съглашение, което те назовават „ механизъм за взаимно ръководство “.

Има текстове, които се съгласуват сега, ще бъде подписано “, сподели Иванов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР