Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия,

...
Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия,
Коментари Харесай

Силвия Великова: Защо се стигна до кадруване отвън в БНР

Имах диалози с досегашния шеф на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкоз мощен, че заплашва надали не радиото, тъй като в случай че не бъда свалена, ще бъде унищожено радиото, споделя в изявление за " Дарик радио " журналистът от БНР Силвия Великова. Попитана, дали знае, кой е този човек, тя сподели, че няма визия, само че добави: " Някой не желае да ме слуша да приказвам по радиото и той има опцията да опита и да получи това от управлението на радиото ".

Вчера Силвия Великова беше свалена от ефир, като нямаше право да води утринния блок " Преди всички " и да отразява новините от правосъдния сектор. Впоследствие, след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските публицисти в България и други обществени фигури, възбраната беше анулирана. Великова ще продължи да отразява и правосъдния сектор, само че в него ще има и втори човек, който да обезпечава плурализма в него, уточни журналистът в снощния си пост във " Facebook ".

В изявлението за " Дарик " Великова споделя, че формалният мотив за свалянето и от ефир е фактът, че по документи е на позиция " старши редактор " и това не допуска да води и репортерства. Тя обаче добави, че от години насам е на тази позиция, и това не е било спънка.

Великова сподели още, че по този начин и не е получила публични претекстове за свалянето си от ефир, като новият общоприет шеф на радиото Светослав Костов се аргументирал с това, че има доста работа.

" Приемам станалото като цензура ", акцентира Великова. Тя добави, че първо в неофициални диалози и било намекнато да спре да води, до момента в който Иван Гешев бъде определен за основен прокурор, като било и препоръчано да обикаля страната, с цел да образова кореспондентите.

Журналистът сподели, че от вторник към този момент са почнали публични диалози за това, че има има напън да бъда свалена от ефира, във връзка позицията и към единственият претендент за основен прокурор. " Който не харесва радиото и духа на радиото и свободата в радиото - той да си върви ", сподели още Силвия Великова.

Кой заглуши стратегия " Хоризонт "

Междувременно около стратегия " Хоризонт " на БНР избухна още един скандал, откакто през днешния ден от 6 часа сутринта неговият сигнал не се излъчва. Официалният претекст за прекъсването на всички предаватели е профилактика, която ще продължи до 11 часа, само че той провокира подозрения измежду работещите в държавното радио.

Новината за профилактиката се появи едвам в 21 часа нощес, като по този начин и не беше поставена на видно място на уеб страницата на БНР. Освен това през днешния ден във " Facebook " страницата на БНР се появи пост, от излиза наяве, че даже кореспондентите на радиото са сюрпризирани от спряното лъчение. " Това е невиждано. Кой ще изясни какво се случва и за какво? Защо е заглушено БНР. Кой ще понесе отговорност за това? ", пишат те.

Снощи се появиха информации, че тази заран няма да има издание на предаването " Преди всички ", откакто нито един публицист не е поискал да поеме дежурството на свалената от ефир Силвия Великова. В последна сметка през днешния ден утринният блок се води от Диана Янкулова, само че той може да се слуша единствено он-лайн и на междинни талази.

Протест пред БНР през днешния ден

Събитията към БНР станаха мотив за през днешния ден в 12 часа да бъде плануван митинг пред постройката на националното радио. Очаква се на него да се включат публицисти както от БНР, по този начин и от други медии.
БНР е с ново управление от края на юли, когато регулаторът утвърди състава му, препоръчан от Костов. Самият той пое медията месец по-рано, като в Съвет за електронни медии бе подсилен от ръководителя на регулатора София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки).
Още за измененията в БНР четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР