Има задълбочени доклади за РСМ, които отразяват положителните страни, но

...
Има задълбочени доклади за РСМ, които отразяват положителните страни, но
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Политическата обстановка в България ни прави много по-уязвими и Скопие се възползва

" Има задълбочени отчети за РСМ, които отразяват позитивните страни, само че също по този начин отразяват и регреса. Има съответни знаци. Европейската комисия работи доста интензивно на терен ", сподели в изявление за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от " Обнови Европа " и непрекъснат докладчик в Европейския парламент за Северна Македония.

Предстои да се прегледа отчетът за Северна Македония във външната комисия на Европейския парламент, а единствено след няколко седмици – да се одобри дефинитивно текстът и в пленарна зала, посочи Кючюк. Препоръките са да се вкарат законодателни и институционални механизми, с цел да може Охридското съглашение да се извърши в неговата целокупност, добави евродепутатът.

" Единственият метод да излезе от порочния кръг на обвиняванията, е да потърсим законодателни и институционални механизми. Противното значи да сътворяваме описи. (…) Андрей Ковачев беше спрян, тази седмица Ангел Джамбазки и Александър Йорданов бяха част от взаимната парламентарна комисия на Европейския парламент и посетиха Скопие. Каква е разликата? Не разисквам нито персоналните гледни точки на сътрудниците, нито се заяждам. (..) Тук има доста неясноти. Трябва да се изкаже всичко това на глас и да се опитаме да излезем от този циничен кръг на връзки ", разяснява Илхан Кючюк.

Запитан нужна ли е обща декларация на Екологичен потенциал за тона на македонските ръководещи към България, Илхан Кючюк съобщи, че не може напрежението да продължава да се подвига.

" Едно изречение, едно изявление е готово да съсипе всички положителни планове. Не може да вървим единствено по пътя на негативизма, да търсим опълчване. Когато институционално се приказва от такова високо равнище, би трябвало да се реагира и българската страна реагира. Но дружно с това би трябвало да се потърсят и европейски механизми, Европейски Съюз да подсигурява високите демократични стандарти в Северна Македония. "

Със сигурност политическата конюнктура в България ни прави доста по-уязвими в интернационалните връзки и Скопие се възползва " несъстоятелно от тази наша объркана политическа обстановка ", счита Кючюк.

Според него ние не можем да споделяме кой да влезе в работните групи в РСМ за измененията в конституцията и не трябва да се стига до обстановка, в която " да наподобява, че България упражнява недодялан външнополитически напън и се меси във вътрешните работи ".

Българското държавно управление би трябвало да излъчи идващия еврокомисар, уточни още той.

" Празен ще бъде столът на България. Въпрос на време е, бих посъветвал час по-скоро, когато има постоянно държавно управление, да бъде излъчена идната номинация за еврокомисар. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР