Има заболявания, които дълго време са били смятани за победени,

...
Има заболявания, които дълго време са били смятани за победени,
Коментари Харесай

Чума, холера, туберкулоза: кои зарази са опасни и днес

Има болести, които дълго време са били считани за победени, само че се оказва, че някои от тях са вероятни и през 21 век. Как стоят през днешния ден нещата с заболяванията, които през Средновековието и по време на индустриализацията през 19-ти век са довели до гибелта на милиони хора?

Чума

През 14 век съвсем една трета от европейците измират от „ Черната гибел “, както е била наречена чумата. Тя се популяризира от плъхове и други гризачи, като заради незадоволителната хигиена това става извънредно бързо. Бактерията, която предизвиква чума, провокира висока температура, тресчица и мъчителни подувания на лимфните възли, които се оцветяват в тъмносиньо. По сходство на ковид е било открито, че болестта може да бъде лимитирано посредством карантина.

Имало е специфични лечебни заведения за болните от чумата, а при идване в Европа по море хората са били проверявани за признаци, корабите – за умрели плъхове. Причинителят е разпознат едвам през 1894 година от известния бактериолог доктор Александър Ерсин, който е роден в Швейцария, работил е във Франция и Германия, в това число като стажант на Роберт Кох. Поради това бактерията е наречена Yersinia pestis. Днес болестта се среща единствено в обособени страни като Мадагаскар или Конго, годишно има сред 1000 и 3000 случая. Чумата се лекува с антибиотици.

Холера

Това е тежко заболяване с разстройство, което води до рисково за живота обезводняване: такава е заплахата за тези, които са се заразили с бактерията Vibrio cholera. Тя прониква в тялото посредством нечисти води. Германия е изключително наранена от това заболяване през 19 век, когато се появяват от ден на ден заводи, само че няма задоволително положителни медицински грижи.

Жертвите на холерата са над 300 000. В Европа бактерията последователно съумява да бъде обезвредена посредством подобряването на хигиената и извозването на сметта. В страните с ненадеждна здравна система, най-вече в Африка, холерата към момента е сериозен проблем. Смята се, че годишно от холера се заразяват към 2,5 милиона души, а смъртните случаи са към 100 000.

Проказа

Бактерията Mycobacterium leprae се популяризира посредством аерозолни капчици при кихане и кашляне. Заразените имат неврологични недоволства, в това число сетивни нарушавания. Ако не бъде лекувана, проказата може да докара до тежки увреждания на крайниците. И през днешния ден годишно от проказа се разболяват по към 200 000 души в света, най-много в Бразилия и в Индонезия. Благодарение на композиция от антибиотици проказата може да бъде лекувана сполучливо.

Туберкулоза

През 19 век в гъсто обитаемоте градове в Европа милиони хора измират от туберкулоза. Бацилът Mycobacterium tuberculosis, открит от Роберт Кох, поразява белите дробове. От 1930 година насам в Германия е въведена наложителна ваксина против туберкулоза, с помощта на което броят на болните внезапно спада. От 1998 година насам обаче имунизацията не е наложителна и предходната година в Германия са били регистрирани 4 127 случая. Туберкулозата не може да се счита за ликвидирана, а е измежду най-опасните инфекциозни болести. От нея боледуват по 10 милиона души годишно в международен мащаб, смъртните случаи са към 1,5 милиона. Заради пандемията с ковид имунизационните стратегии в Африка и Азия бяха отчасти замразени.

Тиф

И това заболяване е измежду заканите, за които не се чува постоянно - в Германия да вземем за пример последните случаи са били преди седем години, което се дължи на положителните хигиенични стандарти. Бактерията-причинител, която е от групата на салмонелите, се популяризира посредством инфектирана вода или храна. Оплакванията могат да бъдат главоболие, висока температура, изнемощялост. Годишно от тиф се заразяват над 20 милиона души, само че съществува ваксина, заради което броят на смъртните случаи в света спада. Въпреки това те са по към 200 000 годишно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР