Има все повече доказателства, че руските войски в окупираните райони

...
Има все повече доказателства, че руските войски в окупираните райони
Коментари Харесай

Къде Русия изнася зърното, откраднато в Украйна?

Има от ден на ден доказателства, че съветските войски в окупираните региони на Украйна систематично крадат зърно и други артикули от локални фермери. БиБиСи беседва със земеделските производители и проучва сателитни изображения и данни за доставка, с цел да разбере какво се случва със зърното.

На няколко десетки километра от фронтовата линия украинският фермер Дмитрий споделя по какъв начин бизнесът, който е развивал в продължение на 25 години, е изгубен за четири месеца съветска окупация.



БиБиСи се опита да се свърже с повече от 200 фермери, чиято земя в този момент е в окупирания регион. Дмитрий (не използваме същинското му име, с цел да го предпазим от репресии) бе един от дребното, които се съгласиха да се срещнат с нас. " Откраднаха ни зърното. Унищожиха нашите пространства, унищожиха оборудването ни ", споделя той.

Той споделя, че съветските войски в този момент заемат 80% от десетките хиляди хектари, които обработва и ги упреква в кражба на зърно в индустриален мащаб. Камера за видеонаблюдение от един от обектите на компанията е снимала момента на идването на съветските военни. На фрагментите един от бойците вижда охранителна камера и стреля по нея, само че пропуща. Дмитрий споделя, че на няколко от откраднатите камиони за зърно са конфигурирани GPS тракери, които демонстрират, че са тръгнали първо на юг към Крим, който Русия анексира през 2014 година, а по-късно към Русия.

Според данните от следенето, камионите са спрели покрай склад, който е разпознат като място за разтоварване и предпазване на зърно, в кримското село Октябрское.

Сателитна фотография от 14 юни тази година демонстрира опашка с камиони на пътя до този обект.

Складът се намира в непосредствена непосредственост до жп линията, през която зърното може да се транспортира както до Русия, по този начин и до пристанищата на Южен Крим. Покривът на постройката наподобява нарисуван със Z знак.

Опашки на границата

Проследяването на обособени колета откраднато зърно е доста мъчно, само че има обилни доказателства, че по-голямата част от него първо се изпраща в Крим. Сателитни изображения на два основни контролно-пропускателни пункта, в Чонгар и Армянск, демонстрират група транспортни средства, употребявани за превозване на зърно и други селскостопански артикули.

Снимка в Чонгар, направена на 17 юни, демонстрира опашка с камиони с дължина над 5 км.

Такъв претрупан трафик е необикновен за Крим: Украйна няма достъп до региона, откогато беше анексиран от Русия през 2014 година и изнася зърно и други артикули от други пристанища.



Може би част от трафика се дължи на обстоятелството, че след доставки на съветските войски, празни камиони се връщат от окупираните региони. Въпреки това наподобява по-вероятно доста от камионите да транспортират зърно или други артикули, като слънчогледови семки, конфискувани от украински фермери.

Сателитни изображения на град Джанкой в ​​Крим демонстрират камиони, чакащи на пътя до зърнохранилище и жп гара.

На изображението на гарата до складовата база има товарни влакове, формирани от вагони, употребявани за транспорт на зърно и други артикули.

Железопътната линия от Джанкой отива до пристанищата на Севастопол и Керч, откъдето зърното може да се откара в Русия или в чужбина.

Къде се транспортира украинското зърно от Крим?

" Те транспортират зърно първо до анексирания Крим, откъдето до пристанищата Керч или Севастопол, по-късно товарят украинско зърно на съветски кораби и отиват в Керченския пролив ", споделя Андрий Клименко, началник на Института за стратегически черноморски проучвания в Киев, който постоянно следи придвижването на корабите към Крим.

" В Керченския пролив (между Крим и Русия) те трансферират украинско зърно от дребни кораби на сухотоварни кораби, където то се смесва със зърно от Русия и от време на време плават в региона единствено с цел да имитират, че са натоварени с съветско зърно ", изяснява той.



Според Клименко тогава това зърно се изнася с съветски документи, от което следва, че е създадено в Русия. След това корабите постоянно се насочвали към Сирия или Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разяснява, че турските управляващи проверяват изказванията, че украинското зърно е изпратено в Турция и към момента не са разкрили никакви доказателства.

" Видяхме, че Русия е посочена в документите като пристанище на тръгване на кораби и място на генезис на стоките ", сподели той.

Необичайно равнище на интензивност в Севастопол

Сателитните фотоси на зърнен терминал Алвита в пристанището Севастопол в Западен Крим демонстрират високо равнище на интензивност през целия юни. Съдейки по жълтия цвят на продукта, който се натоварва на няколко съда, е зърно.

Прегледахме сателитни фотоси на този терминал през юни през последните няколко години и това равнище на интензивност наподобява извънредно високо.

Някои специалисти, с които разговаряхме, считат, че тази активност може да се изясни единствено със зърно, изнасяно от континентална Украйна. " Реалността е, че те не отглеждат доста зърно за експорт в Крим ", споделя Мария Богонос, специалист по селскостопанска политика в Киевското учебно заведение по стопанска система.

За Русия също е неизгодно да изнася лично зърно през Севастопол.

Но Майк Лий, аграрни специалист от Green Square Agro, който е работил както в Украйна, по този начин и в Русия, счита, че част от зърното, идващо от Крим, може да е излишък от миналогодишната годишна продукция, съхранявани в хранилища поради войната.

" Крим е под съветски надзор, само че веригите за доставки също са потърпевши там ", изяснява той.

Корабите изключват транспондерите си

Американските и украинските управляващи и някои медии показаха имената на девет кораба, за които се счита, че транспортират откраднато украинско зърно в чужбина.

Използвайки данни от Lloyd's List Intelligence (интерактивна онлайн услуга, която дава информация, в това число за придвижването на кораби), БибиСи наблюдава тези кораби от април, движейки се сред Крим и пристанищата на Турция и Сирия.

Lloyd's List Intelligence оповестява, че корабите са изключили бордовите датчици, показващи позицията на кораба при нахлуване в Черно море или при маневриране в Керченския пролив покрай Крим.

Транспондерите им се включат още веднъж, корабите към този момент плават на юг. Сензорите регистрират и по-голяма водоизместимост, което може да се пояснява като факт, че сега, когато транспондерите не работят, корабите са натоварени.

БиБиСи картографира маршрутите на три кораба: " Матрос Позинич ", " Сормовски 48 ", благосъстоятелност на две компании в Русия и " Финикия ", благосъстоятелност на сирийската генерална морска администрация.

При опит за свързване със притежателите на тези плавателни съдове, регистрирани в Русия, с цел да се схванат детайлностите за маршрута, само че не е получен отговор. Няма достъп и до сирийските корабособственици.

Въпреки някои пропуски, от сателитни фотоси е допустимо да се откри къде са били тези кораби.

На фотосите на компанията Maxar " Матрос Позинич " се намира в Севастопол в средата на май. По време на това пътешестване той минава през Керченския пролив, транспондерът му се изключва за пет дни и по-късно се включва още веднъж - на стотици морски благи на юг в Черно море. По-късно корабът е сниман в сирийското пристанище Латакия - транспондерът му още веднъж е изключен.

В сходство с Международната спогодба за сигурност на човешкия живот в морето (SOLAS), корабите би трябвало да имат на борда когато и да е устройства за следене на тяхното местонахождение и курс, в случай че това не съставлява опасност за тяхната сигурност - да вземем за пример заради пиратство.

Мишел Визе Бокман, редактор в Lloyd's, споделя, че няма причина да се изключват транспондерите покрай Крим или сирийското крайбрежие.

" Тази процедура явно не е обвързвана с опасности от пиратство ", споделя Бокман. " Другите кораби са с включени транспондери, тъй че за какво те не са от тези кораби? "

Новата тактичност на Русия

БиБиСи получи и документи, направени от съветските окупационни управляващи, в които са изброени стопанствата, в които ще бъде трансферирано зърното.

Отделно следствие на БиБиСи откри, че в някои случаи руснаците принуждават украинските фермери да продават зърно на цени много под пазарните и да подписват документи, потвърждаващи, че е закупено " законно ".

В началото на нашествието се оповестяват най-вече случаи на откровени обири на зърно от съветските военни. Сега обаче фермерите имат вяра, че тактиката се е трансформирала: руснаците схващат, че в случай че не заплащат за зърно, бъдещите реколти могат да пострадат от бойкот.

Фермерите споделят, че би трябвало да се примирят с ниските цени: би трябвало да купуват гориво и да заплащат на служащите.

Емили Потъл, правист по интернационално право, сподели пред БиБиСи, че тези дейности могат да нарушат Женевската спогодба и разпоредбите на Международния углавен съд, уреждащи дейностите на окупационните управляващи.

БиБиСи се свърза с съветските управляващи, само че към момента не е получен отговор. Някои чиновници в следените от Русия региони обаче намерено приказват за изнасянето на украинско зърно от тези територии.

Източник: News.bg


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР