Има такъв народ (ИТН) е най-инатчийската партия в управляващата коалиция.

...
Има такъв народ (ИТН) е най-инатчийската партия в управляващата коалиция.
Коментари Харесай

Разломът в коалицията: да управляваш на инат

" ИТН " (ИТН) е най-инатчийската партия в ръководещата коалиция. Откакто се появи на политическия хоризонт тя си заплю Любомир Каримански за шеф на Българска народна банка и към този момент в трети парламент не отстъпва и на йота. Дори стартира да проваля кворума в комисии, да предлага провокативни редакции на импортирани от другите три партии ремонти в Закона за здравето и даже да пакетира въпроса за гуверньора на Българска народна банка с тематиката за Северна Македония. Има Такъв Народ сподели забележително инатчийство – до суицидност – още когато, като мандатоносител предишното лято, бе твърдо уверена, че с 60 депутати може да има цялостен кабинет, а останалите партии са длъжни да го поддържат.

" Продължаваме промяната " (ПП) също е прихванала от този нрав. Държи на всички основни постове в Народното събрание, държавното управление и държавната администрация – отново с съвсем толкоз депутати и даже с още несъздадена партия. А когато е подготвена да отстъпи за Българска народна банка, мачът е към този момент свирен, тъй като надцакването по инатчийство е игра с нулев резултат. Не би трябвало Харвардска тапия, стига и начално обучение, с цел да проумееш, че, когато една коалиция излиза с двама претенденти за шеф на Българска народна банка, опозицията ще уточни спечелилия или най-малко ще провали процедурата. Наивно е и когато най-после оттеглиш своя претендент да се надяваш и приключеният дебелоглав да направи същото – все едно да чакаш Москва да си прибере Митрофанова, тъй като ние си върнахме нашия дипломат.

По-опитните магарета са по-методични. Без доста звук Корнелия Нинова овладя колкото се можеше властови позиции във втория и третия властови ешелон в центъра и по места. И до момента в който се клати съдружната лодка поради Централната банка, бърза да се готви за избори – точно на абсурда Българска социалистическа партия внесе в Народното събрание закон, който връща гласуването с хартиени бюлетини, паралелно с електронния избор. Който, несъмнено, може да мине още веднъж с гласовете на опозицията, където доста се надяват да си върнат изгубените в последно време проценти от платен и подправен избор.

А " Демократична България " (ДБ), която се мъчи да влива разсъдък в инатчийските глави, хем – като най-малка – е скромна и не се натиска за постове, хем на съдружни срещи е показана от цели трима души (лидерите на тази дребна коалиция). И до момента в който огромните водачи на дребната коалиция заобикалят да обговарят обществено проблемите на ръководещото болшинство, от името на тази дребна коалиция пред камерите се появява (така беше и при съставянето на кабинета) някой от двамата зелени водачи. Независимо дали държанието на " Зелено придвижване " е самосиндикално или в съгласие с " Да България " и ДСБ, посланието е едно: макар трусовете, всичко ще е ОК, въпреки че и ние не го имаме вяра.

Блокират се обещаните промени

Най-малкият проблем от инатчийския разнобой е влошеният имидж на ръководещата коалиция. По-сериозният е, че по този начин тя сама забавя хода на промените, за които е разписала график в управническото си съглашение. Нещо повече – основава се чувството, че голямата сила отива не в политиките, които следва да организира, а в боричкания за постове. Че успеваемостта ѝ се е устремила само към това да може въобще да съществува, на ръба на разпада.

С което праща окуражителни сигнали не там, където би трябвало. Главният прокурор, против който се води борба да бъде отхвърлен, очевидно се усеща по-силен. А даже някой негов покровител във Висшия правосъден съвет прозорливо да се ослушва за личното си бъдеще, ще заложи на скорошна реституция, тъй като " тези очевидно бързо ще си вървят ". ГЕРБ, която саботира в Народното събрание ръководещата коалиция и с останалите си фрагменти в администрацията, търпеливо чака да пристигна нейния " ред в хаоса ".

Шансът на ръководещите е, че, с изключение на " Възраждане ", никоя парламентарна групировка няма интерес от скорошни избори. Има Такъв Народ и Политическа партия се топят, Българска социалистическа партия и Демократична България мърдат леко надолу или нагоре, ГЕРБ излиза първа, само че без електорален напредък, Движение за права и свободи си остава в старите етнически и географски граници. Насред война и растяща инфлация е неуместно някой да пожелае властта, или да я сдаде, с цел да си опита отново шанса. А страховете на хората и предстоящата мощна хибридна интервенция от Русия могат съществено да повлияят на резултатите от следващите предварителни избори, които да доведат до нови, появили се от нищото в Народното събрание, политически субекти и нови невъзможни обединения.

Един неуспех ще е еднообразно неприятен за всички

Управляващите би трябвало да се възползват от този прозорец и да стартират да мислят най-малко с един ход напред. Спасяването поединично не е печеливша алтернатива за никого – всички ще имат дял от неуспеха, в случай че го позволен. Шансът им е да покажат някакви безспорни резултати от ръководството си и да се научат да съжителстват в един нещастлив, само че търпим брак по сметка.

Щастието не е в неналичието на изневери, само че и не всички сметки са бакалски. Нека да търгуват – ти ме подкрепяш за този законопроект, аз те поддържам твоят човек да оглави еди какво си, само че семейството да се поддържа на равнище и да се пази възпитание в обществото. Трябва ни обичайно ръководство, в случай че ще и напук – против личното инатчийство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР