Има само едно ястие в менюто на Европейския съюз за

...
Има само едно ястие в менюто на Европейския съюз за
Коментари Харесай

ЕС предлага на Великобритания ограничена търговска сделка

Има единствено едно ядене в менюто на Европейския съюз за бъдещите връзки с Англия след Брекзит и то е съглашение за свободна търговия с нулеви мита, покриващо всички артикули и може би услуги " в известна степен ", написа " Политико ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск показа през днешния ден план на насоките за договаряния, които целят да поддържат " допустимо най-тясно партньорство с Англия ". Преди да се трансформира в позиция на Европейски Съюз, текстът би трябвало да бъде утвърден на европейската среща на върха на 22 и 23 март в Брюксел. Туск съобщи, че преди няколко часа е изпратил плана си на 27-те водачи от Европейски Съюз и се надява той да бъде признат на идната среща.

При представянето на документа от шест страници Туск сподели, че желанието на Англия да напусне единния пазар и митнически съюз лимитира разновидностите за бъдещите връзки. " Не би трябвало да е изненада, че единственият оставащ вид е съглашение за свободна търговия. Надявам се то да бъде амбициозно ", сподели той.

По думите му това ще бъде първото съглашение за свободна търговия, което разхлабва икономическите връзки, вместо да ги укрепва. " Нашето съглашение няма да направи търговията сред Англия и Европейски Съюз по-гладка и безпроблемна. То ще я направи по-сложна и скъпа, в сравнение с е през днешния ден за всички от нас ", сподели Туск, представен от " Ройтерс ".

" Една страна, която не е членка да сортира и да смесва е метод, който няма да обсъждаме. Няма да жертваме тези правила. Това не е в наш интерес ", добави Туск, имайки поради желанието на Англия да получи фаворизиран достъп до единния пазар в някои браншове, само че да има разлики в други.

Финансовия бранш

В документа не се загатват финансовите услуги, които Англия желае да включи в съглашението за бъдещите връзки. Блокът съобщи, че Англия ще бъде третирана като всяка друга трета страна що се отнася до финансовите услуги, разяснява " Ройтерс ". Според текста в бъдеще английските финансови компании ще могат да работят в Европейски Съюз по разпоредбите на страната хазаин.

Търговията

Документът резервира опцията бъдещото съглашение да покрива " търговията с услуги... в степен, съответстваща на обстоятелството, че Англия ще стане трета страна и Европейски Съюз и Англия няма да споделят обща регулаторна, надзорна, правоприлагаща и юридическа рамка ".

Макар да удостоверява желанието на Европейски Съюз за тясно партньорство, в документа се показва: " Европейският съвет би трябвало да вземе поради неведнъж изразените позиции на Англия, които лимитират дълбочината на това бъдещо партньорство. Изключването от митническия съюз и единния пазар неизбежно ще докара до търкания. "

Според проектонасоките договорката за свободна търговия би трябвало да включва " търговията на артикули, за да покрива всички браншове, които би трябвало да бъдат подложени на нулеви цени и количествени ограничавания с подобаващи съпътстващи правила за генезис. В този подтекст съществуващият взаимен достъп до води и запаси за лов на риба би трябвало да продължи ".

Извън комерсиалното съглашение, в насоките се показва, че може да се обмисли и друго социално-икономическо съдействие, в това число съглашение за авиацията, което да подсигурява свързаността, както и съдействие в проучванията, образованието и културните стратегии. Освен това Европейският съвет желае да продължи " полицейското и юридическо съдействие по наказателноправни въпроси " и акцентира, че " в областите на сигурността, защитата и външната политика не би трябвало да има празнота в съдействието сред Европейски Съюз и Англия като последица от Брекзит ".

Европейският съвет обаче отхвърля концепцията за присъединяване на Англия в организациите на Европейски Съюз след Брекзит, като декларира, че " Европейски Съюз ще резервира автономността си във връзка с взимането на решения, което изключва присъединяване на Англия като трета страна към институциите, организациите и органите на Европейски Съюз. Ролята на Съда на Европейски Съюз също ще бъде изцяло зачитана ". Миналата седмица английският министър председател Тереза Мей прикани Обединеното кралство да стане " асоцииран член " на основни организации на Европейски Съюз, като Европейската организация по медикаментите, Европейската организация за авиационна сигурност и Европейската организация по химикали.

Лондон е неотстъпчив, че желае доста аспекти от бъдещите връзки да бъдат контрактувани най-малко кардинално преди формалното излизане от Европейски Съюз през март 2019 година Според законите на Европейски Съюз обаче комерсиалното съглашение може да бъде приключено едвам откакто Англия стане трета страна. В оповестените през днешния ден насоки липсват детайлности по този въпрос, което основава условия за бъдещи търкания.

Услугите

Според проектонасоките услугите ще бъдат част от договорката, само че ще има ясни ограничавания за това, което ще може да се предлага. " Това съглашение не може да предлага същите облаги както участието и не може да се равнява на присъединяване в единния пазар или в елементи от него ", се показва в текста.

" Както други съглашения за свободна търговия, това (търговско споразумение) би трябвало да се отнася до услугите ", сподели Туск. " (Но) никоя страна членка не може да избира единствено тези браншове от единния пазар, които й харесват, нито да приема ролята на Съда на Европейски Съюз единствено когато е в неин интерес ", акцентира той. По същия метод методът на сортиране и разбъркване за една страна отвън Европейски Съюз е отвън разискване. " Няма да жертваме тези правила. Не е в наш интерес ", акцентира Туск.

Британският министър председател Тереза Мей изрази вяра, че окончателните насоки ще са " задоволително гъвкави, с цел да дадат опция на Европейски Съюз да мисли креативен за бъдещото икономическо партньорство ", сподели неин представител.

Преговорите за бъдещите търговски връзки сред Европейски Съюз и Англия още не са почнали. Досега полемиките бяха съсредоточени върху подготовката на съглашението, потвърждаващо дефинитивно Брекзит. На тях се разглеждаха сложни за договаряне въпроси като финансовата страна на " развода ", ориста на английските жители, живеещи в Европейски Съюз и жителите на Европейски Съюз във Англия, както и бъдещето на ирландската граница.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (176)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР