Има опасност от нов конфликт между Косово и Сърбия, или

...
Има опасност от нов конфликт между Косово и Сърбия, или
Коментари Харесай

Задава ли се нова война на Западните Балкани? Говори премиер

Има заплаха от нов спор сред Косово и Сърбия, или с други думи нова война на Западните Балкани . Това предизвестие насочи министър-председателят на Косово Албин Курти, представен от БНР.

В изявление за италианския вестник " Ла Република " Курти акцентира, че след неотдавнашното напрежение в Северно Косово заплахата от нов спор остава висока. " Ние сме демократична страна, която граничи с една автокрация. Путин стои зад Сърбия. Но не бих споделил, че заплахата от война е доста огромна, тъй като в Косово има контингент от НАТО ", споделя косовският министър председател.По думите му преди съветската експанзия против Украйна заплахата от експлоадиране на нов спор в Западните Балкани е била дребна, само че " в този момент обстановката е изменена. " Според Албин Курти митингите в Северно Косово не са били спонтанни, а проведени от Белград, благодарение на Русия.

На 1-ви август управляващите в Прищина отложиха с месец влизането в действие на възбраната коли със сръбска регистрация да се движат в Косово. В знак на митинг против възбраната поданици на Северно Косово, обитаемо най-вече със сърби, издигнаха барикади по основни пътища. Те стачкуваха и против решението на държавното управление на Косово да смени персоналните им документи, издадени от сръбските управляващи, с косовски.

В изявлението за " Ла република " министър председателят Курти акцентира, че макар напрежението държавното управление му е решено да приложи оповестените ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР