Има няколко известни метода, с които можем да генерираме нови

...
Има няколко известни метода, с които можем да генерираме нови
Коментари Харесай

Методи, с които ще генерирате нови идеи

Има няколко известни метода, с които можем да генерираме нови хрумвания:

1. Мозъчна офанзива. Или по този начин нареченият „ брейнсторм “. Авторът на този способ е Алекс Осбърн. Група от хора интензивно предлага разнообразни хрумвания, участниците в групата се пробват да ги развият, да дефинират техниет дефекти и прерогативи.

2. Методът с шестте мислещи шапки на Едуард де Боно. В хода на креативния развой човек шестте шапки с разнообразни цветове символизират друг вид мислене.

В бялата шапка независимо се ревизират цифрите и обстоятелствата, в черната се пробват да се намерят негативните черти, в жълтата се проучват позитивните моменти, в зелената се генерират нои хрумвания, в алената може да се разреши дейна прочувствена реакция.

И най-после, в синята шапка, се обобщава работата.

3. Метод  на „ Менталните карти “. Разработен е от Тони Бюзен. В своята доктрина той се опира на това, че креативният развой е обвързван с паметта на човек, по тази причина би трябвало да се развива точно паметта.

Той предлага в центъра на лист хартия да се напише основно разбиране, а всички асоциации, които би трябвало да се запомнят, да се пишат на клонове, произлизащи от основната дума. Идеите може също по този начин да се рисуват. Създаването на такива карти оказват помощ да се измислят нови асоциации, а обликът на картата ще помогне по-лесно да бъдат запомнени.

4. Морфологически разбор. Разработен е от Фриц Цвики и се състои в това, че изследваният обект се разрушава на съставни елементи, от които се избират най-съществените характерности. След това се трансформират и се пробват да бъдат събрани още веднъж. Резултатът е нов обект.

5. Непряките тактики. Този способ е фиктивен от Брайън Ено и Питър Шмидт. За метода е нужна колода от карти с команди: да вземем за пример. „ Дай воля на злобата “, „ Открадни решение “ и други Човек си тегли карта и следва напътствията.

6. Разшифрирането. За задачата би трябвало да вземете неясен надпис на непознат език, да вземем за пример писмени знаци. В главата на индивида, разгадаващ надписа, в този миг могат да се зародят най-различни асоциации.

7. Капан за хрумвания. При този способ би трябвало да се записват безусловно всички хрумвания, било то в тетрадка или в телефона. И при всеки вероятен случай да се връщате към тях.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР