Има нови открити варианти, които притеснаяват световните здравни власти. Това

...
Има нови открити варианти, които притеснаяват световните здравни власти. Това
Коментари Харесай

Тревожно: Британският щам мутирал у нас

Има нови открити разновидности, които притеснаяват международните здравни управляващи. Това съобщи по време на брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев.

Освен познатите до в този момент разновидности като английски, южноафрикансии, нигерийски, другите разновидности се появяват и се изследват, безапелационен бе шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите му от Северна България са се получили данни при две дами с британсия вид, който е мутирал.  Според проф. Кантарджиев имунизациите въздействат на този вариант, само че в този момент случаите от региона се изследват по-интензивно.

Продължава оценката на Европейската организация по медикаменти на всички позволени за приложимост ваксини, в частност за оксфордската ваксина и тази на „ Янсен “. Това заяви шефът на Агенцията по медикаменти Богдан Кирилов. По думите му се проучват предоставените данни във връзка с епидемиологичните събития в обособените страни, с цел да се направи разбор в подтекста на тежко протичане на болестта. Според Кирилов доникъде на юни чакаме в страната ни да дойдат 3,5 дози от имунизацията на „ Пфайзер “, 450 000 от „ Модерна “, към 1 млн. дози от Оксфордската ваксина и към 500 000 от „ Янсен “, съобщи още той. На собствен ред здравният министър проф. Костадин Ангелов побясни, че в понеделник ще бъдат дадени детайлности във връзка с имунизацията " АстраЗенека ".

„ Ще се даде отговор на всички българи, които имат сложена първа игла ", сподели още проф. Ангелов. По думите му предварителните отзиви на екпертните препоръки са, че се поучава да се ползва и втората игла на " АстраЗенека ".

През април в страната ни се чакат общо 324 090 дози ваксини, като се чака доста огромна доставка от „ Пфайзер “, през май се чакат близо милион и половина дози, през юни - над милион и половина дози, сподели още министърът в оставка проф. Костадин Ангелов.

Министърът уточни, че до края на деня ще бъде издадена заповед за разхлабване на ограниченията. Тя ще касае театрите, които все още имат право на 30% аудитория. С новата заповед евентуално този % ще бъде повишен на 50 на 100. По отношение дали ще бъде удължена епидемиологичната конюнктура, Ангелов уточни, че решението ще бъде взето в през последната седмица на април. По думите му в случай че до тогава няма нова държавно управление, евентуално Министерски съвет ще я удължи.

" Лично аз мисля, че тя би трябвало да бъде удължена с един месец и да се даде опция на новото държавно управление да вземе решение дали да я удължава или не ", добави Ангелов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР