Има нови имена в пореден списък “Магнитски със санкционирани българи.

...
Има нови имена в пореден списък “Магнитски със санкционирани българи.
Коментари Харесай

Прогнози за нови български имена в списъка Магнитски

Има нови имена в следващ лист “Магнитски ” със глобени българи. Той следва да излезе до края на този месец, сподели проф. Гергана Йорданова, учител в университета “Джордж Мейсън ” в Съединените щати и водещ специалист по финансово разузнаване и пране на пари.
Тя отклони отговора на въпроса какъв брой и кои са лицата в новия лист. Уточни, че последното решение дали описът да бъде оповестен в този момент е на президента Байдън и не изключи това да бъде отсрочено за идващия президентски мандат. Зависи от натовареността на специалистите, които работят по доказателствената част за препоръчаните за наказания лица, хказа тя.
" Откакто съществува световният закон, до момента е имало единствено един случай на разположение, попаднало в него, след оборване е било извадено за 3 седмици, само че по-късно е върнато още веднъж ", напомни проф. Йорданова като доказателство, че американските проверяващи органи работят доста съществено, преди да разгласяват листата.
" Когато едно лице бъде сложено под наказания, това значи, че за него са събрани мощни доказателства, които го уличават в закононарушенията, за които е глобен. Вероятността държавните чиновници, които работят по този закон, да са сбъркали, клони към нулата ", означи Йорданова.
Тя разясни, че този лист се добавя на всеки 10 дни с задгранични жители, " зависи от темпото, с което работи Бюрото за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати към Министерство на финансите (OFAC) ".
" България взе участие в интернационалните схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация. Доказателство за това, за жал, е включването на България в сивия лист на страните с проблеми в битката с прането на пари. Тя бе включена в този лист през октомври предходната година. Има написан подробен екшън проект какво е належащо да свърши България, защото са установени редица дефекти на локалното законодателство и на процеса на имплементиране на европейското законодателство в локалното. Констатирани са редица недостатъци в работата на надзорните лица, които би трябвало да съблюдават предварителната защита на прането на пари и финансирането на тероризма. Когато българското държавно управление показа задоволително безапелационни доказателства, че минусите са преодолени, евентуално до 1 година България би могла да бъде извадена от сивия лист. Миналата седмица имаше работна среща, на която България показа първите резултати от подхванатите ограничения според екшън-плана за изваждане от листата. Резултатите бяха признати позитивно. Така че процесът на изваждане на страната от сивия лист е към този момент задействан ", заяви Йорданова.
Тя уточни, че хората, с които контактува недоумяват „ по какъв начин е допустимо, когато едно лице е обществено оповестено за обвързвано с политическа корупция, рекет, непотизъм, връзки с лобистки кръгове, мафия, управление на правосъдната система, да продължава да заема висша държавна служба, да бъде деен участник в обществено-политическия живот и да бъде избиран на управителни постове в партии. „ Нещо, което не би могло да се случи в Съединени американски щати, заради издигнатото в фетиш господство на закона “, сподели професор Йорданова.
В момента глобени по закона „ Магнитски “ поради корупция са съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашният хазартен необут, обвиняем за укриване на налози у нас и водач на нов политически план Васил Божков, някогашните министри на ГЕБ Владислав Горанов и на Българска социалистическа партия Румен Овчаров, някогашният върховен чиновник на спецслужбите Илко Желязков, водачът на придвижване " Русофили " Николай Малинов, който е обвиняем за шпионаж в интерес на руснаци, както и някогашните шефове на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов и Александър Николов.
Санкциите плануват блокиране на активите им по света, възбрана за влизане в Съединени американски щати, както и наказания за тези, които не престават да им сътрудничат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР