Има недовършени строителни работи по газовата връзка с Гърция, затова

...
Има недовършени строителни работи по газовата връзка с Гърция, затова
Коментари Харесай

МРРБ иска графика за довършването на интерконектора с Гърция

Има незавършени строителни работи по газовата връзка с Гърция, по тази причина от районното министерство са изискали от вложителя да показа обстоен график за това по какъв начин и в какви периоди интерконекторът ще бъде завършен. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков след срещата си участниците в строителството на газовия интерконектор.

Строежът на обекта се разделя на два стадия - това, което е най-неотложно за стартирането на тръбата, ще се извърши в първия стадий, с цел да се компенсира забавянето. Министърът отхвърли да разяснява крайния период, до момента в който не получи графика от строителите.

" Установихме, че има закъснение на строителството. Държавата е заявила цялостно подпомагане, с цел да може обектът да бъде въведен в употреба допустимо най-бързо. Поискахме от вложителя, заради това, че ние ще му оказваме помощ, само че и че ще го следим всеки ден, да ни показа мрежови график освен с крайната дата, ами график ден по ден. Това е единственият метод, по който можем да подсигуряваме изкъсо процеса и да осигурим всички държавни институции да са разполагаем ".

Чрез въпросната газова връзка се планува България да получава към 3 милиарда куб. м азерски газ годишно. Проектът превижда и допълителен потенциал, с цел да може на по-късен стадий през тръбата да минават до 5.5 милиарда куб. метра. Общата дължина на връзката е 420 километра.

От думите на Иван Шишков стана ясно, че е водена преписка с предходната власт по отношение на пропуските и забавянето на градежа и съответните органи са били известени.

" Разчитаме, по отношение на помощта на страната, строителите да отговорят по същия метод на скоростта на строителството, тъй че този газов конектор да бъде въведен в употреба допустимо най-бързо. Цялата страна е разполагаем, само че желаеме експедитивност и качество за дотъкмяване на първия стадий ". Не мога да кажа до каква степен страната е отговорна или не и до каква степен е упражнявала надзор, само че не желая да виждам обратно, разяснява Шишков.

В началото на срещата министър Иван Шишков заявява, че ще бъде направено всичко належащо, с цел да бъде приключен интерконекторът с Гърция. Той удостовери още, че от първия си работен ден новото държавно управление се занимава с това до каква степен е стигнало строителството на връзката.

" Установихме, че е имало възражения от разнообразни институции - противопожарна защита, " Напоителни системи ", в това число Министерството на околната среда и водите, с които аз съм срещнал всички съответни министри. Работи се по оптимално бързото премахване на всички проблеми ", изясни Иван Шишков.

При встъпването на служебното държавно управление във властта специалисти се усъмниха, че то ще саботира стартирането в комерсиална употреба на интерконектора, с цел да може да се оправдае възможен нов дълготраен контракт с „ Газпром “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР