Има много неща, които не знаем за Вселената, в която

...
Има много неща, които не знаем за Вселената, в която
Коментари Харесай

Факти за Космоса, които едновременно ще ви ужасят и впечатлят

Има доста неща, които не знаем за Вселената, в която живеем. А от това, което знаем, можем да заключим, че тя се пробва да ни убие. От смъртоносна радиация до избухващи супер звезди, галактиката е задоволително рискова, с цел да накара даже и най-смелите астронавти да помислят още веднъж, преди да решат да излязат от хубавата ни, предпазваща атмосфера. И въпреки всичко човешката раса е решена да излезе и да изследва Космоса. Ето няколко обстоятелството за него, които по едно и също време ще ви ужасят и впечатлят.

Скоростта на светлината

Много от нас обичат да си показват по какъв начин летят из галактиките със скоростта на светлината, която е съвсем 300 000 километра в секунда. Реалността може да се окаже по-малко занимателна и повече съдбовна. Когато влязат в контакт с обект, който се движи с такава скорост, водородните атоми се трансформират в мощно радиоактивни частици. Те биха могли елементарно да унищожат екипажа и електрониката на галактическия транспортен съд. Само няколко струйки водороден газ, плаващи през Космоса, могат да имат радиационен излаз, равностоен на протонен лъч, основан от Големия адронен колайдер.

Луната

Всяка година естественият ни сателит се отдалечава с 4 см. На пръв взор това не наподобява доста, само че би могло да има опустошителни последствия за планетата ни в бъдеще. Въпреки че гравитационното й поле би трябвало да е задоволително, с цел да задържи Луната да не изчезне в Космоса, увеличението на дистанцията сред Земята и спътника й в последна сметка ще забави въртенето на планетата до точката, в която денят ще трае повече от месец, а приливите на океаните ще са заключени на място.

 Черна Дупка

Черните дупки

Обикновено формирани от гибелта на солидни звезди, черните дупки имат толкоз мощно гравитационното поле, че улавят светлината и деформират времето. Само една дребна черна дупка в Слънчевата система би могла да изхвърли планетите от орбитите им и да разбие Слънцето на части. Ако това не е задоволително ужасно единствено по себе си, то черните дупки могат да прекосят вселена със скорост няколко милиона благи в секунда, оставяйки следи от опустошение след себе си.

Тъмната материя и тъмната сила

Знаем доста малко за нашата Вселена. Можем да забележим единствено 5% от нещата, от които е направена. Около една четвърт от Вселената е формирана от тъмна материя – маса, която не можем да забележим, само че знаем, че е там поради резултатите, които има върху държанието на обкръжаващото я. Останалата част е тъмна сила, чиято същинска същина е най-вече непозната. Въпреки това сме сигурни, че играе основна роля в разширението на Вселената.

Растящото слънце

С намаляването на запасите си от термоядрено гориво Слънцето ще става все по-горещо. То ще излъчва толкоз топлота, че земната атмосфера ще изгори, а океаните ще се изпарят изцяло. След като се изчерпа горивото си, Слънцето ще се разшири на открито, трансформирайки се в червен колос, който ще погълне Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР