Има много митове относно левичарите. Един от тях, е че

...
Има много митове относно левичарите. Един от тях, е че
Коментари Харесай

Защо левичарите умират по-рано?

Има доста легенди по отношение на левичарите. Един от тях, е че те живеят с към 9 години по-малко от хората, които пишат с дясната ръка. Но дали той дава отговор на истината и какви са аргументите за сходно стичане на събитията.

За пръв път изказванието, че левичарите живеят по-малко, се появява през 1988 година. Тогава двама американски психолози организират проучване, в което преглеждат продължителността на живота и водещата ръка на неколцина играчи от бейзболна енциклопедия. Резултатът е повече от индикативен – десничарите бейзболисти живеят приблизително седем години повече от левичарите.

За да потвърдят данните си, три години по-късно същите учени организират и второ проучване. В него те се свързват с 2000 родственици на неотдавна умряли хора. Резултатите демонстрират, че измежду проучените лица тези, които пишат с лявата ръка, са живели приблизително до 66 годишна възраст, а десничарите – до 75. Това усилва границата сред продължителността на живот до 9 години.

И макар че тези данни са повече от задоволителни на множеството хора, с цел да са изцяло сигурни в откритата причинност, то научният свят гледа със подозрение.

Много от бележитите експерти в региона не одобряват за правдоподобно писането с лявата ръка да е сходен предсказател на смъртността. Зараждат се редица научни разногласия и нови огромни проучвания по тематиката. Повечето от тях сочат, че сходен риск не съществува.

Интересното в тази ситуация е, че първичните данни в първите проучвания на американските психолози са правилни. Грешката идва от така наречен статистическа илюзия. При смъртните случаи от двете проучвания левичарите в действителност са по-млади. Учените обаче пропущат да отчетат какъв е процентът на живите в същия миг.

При групови изследвания на умряли едновременно лица групите не са еднородни. В тях място намират както хора, умряли на 20, по този начин и такива, живели до 80 години. Реални данни биха се получили, в случай че се регистрира кои са живите, а не – противоположното.

Грешката се добавя и от различен фактор. В началото на 20-ти век левичарите са към 3% от международното население, а в края на века броят им доближава до 11 %, т.е. - усилват се. По тази логичност в края на 80-те години на предишния век в групата на левичарите младежите са относително повече, в сравнение с в групата на десничарите.

Така при провеждането на проучването тогава живите левичари са приблизително по-млади от живите десничари и не е учудващо, че учените са сметнали, че умрелите левичари са по-млади от умрелите десничари. Но това действително не е по този начин. Продължителността на живота не зависи от това с коя ръка пишем.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР