Има много храни, които могат да се консумират сурови. Всъщност

...
Има много храни, които могат да се консумират сурови. Всъщност
Коментари Харесай

Кои храни никога не бива да ядете сурови

Има доста храни, които могат да се употребяват сурови. Всъщност някои храни би трябвало да се употребяват по този метод. Това обаче не е по този начин за всяка храна в нашата диета. Някои от тях може да нямат толкоз добър усет сурови, до момента в който други може да са сложни за мелене, а трети даже може да ни убият!

Предлагаме ви лист с храни, които би трябвало да се употребяват варени, а не сурови.

Яйца

Яденето на сурови яйца може в действителност да ви разболее. Това е по този начин, тъй като те може да са нечисти с бактерията салмонела. Единственият метод да се уверите, че са безвредни за ястие, е като ги сготвите усърдно. Плюс това, някои хранителни субстанции, като протеини, не са толкоз смилаеми, в случай че се употребяват сурови.

Картофи

Придържайте се към варени картофи. Нишестето в тях съдържа токсични съединения, наречени гликоалкалоиди, които могат да объркат храносмилателната ви система.

Лима фасул

Тези бобови растения съдържат съединяване, наречено линамарин, което се трансформира в цианид. За благополучие, готвенето на фасул Лима ги прави безвредни за консумация.

Червен фасул

Яденето единствено на четири или пет от тях сурови може в действителност да ви навреди. Червеният фасул съдържа лектини, които могат да причинят тежък стомашно-чревен дистрес. Те се унищожават по време на процеса на готвене.

Диви гъби

Въпреки че множеството гъби, които ще намерите в супермаркета, са безвредни за консумация сурови, не е целесъобразно да ядете диви гъби, без да ги сварите. Освен това гъбите са доста по-вкусни, когато са сготвени!

Пилешко, свинско и телешко месо

По-специално птичето, свинското и говеждото месо постоянно би трябвало да се готвят безвредно, в противоположен случай рискувате хранително отравяне, породено от бактерии като Campylobacter, Clostridium perfringens и Salmonella.

Маниока

Подобно на боба Лима, суровата маниока също съдържа рискови равнища на цианид.

Плодове от бъз

Не всички ядливи плодове би трябвало да се употребяват сурови. Такъв е казусът с бъза, който би трябвало да се вари преди консумация. Те съдържат гликозид, който се трансформира в цианит и затова е токсичен.



Патладжан


Подобно на картофите, патладжанът също съдържа соланин, който е гликоалкалоидна отрова. Поради тази причина не би трябвало да го ядете сурово.

Горчиви бадеми

Горчивите бадеми не се оферират в доста страни, в това число Съединени американски щати, само че това не е по този начин за всяка нация по света. Този вид съдържа синила киселина, известна още като цианид.

Мляко

Суровото мляко не е най-безопасното нещо, което можете да пиете, защото може да съдържа голям брой микроби. Пастьоризираното мляко е доста по-безопасен вид.



Пчелен мед


Суровият мед може да съдържа спори на бактерия, наречена Clostridium botulinum, която създава нездравословни отрови. Това е изключително рисково за дребни деца и бременни дами.

Брашно

Надяваме се, че скоро няма да ядете лъжица брашно, само че може да се изкушите от малко тесто за бисквити. Оказва се, че суровото брашно съдържа фитати или фитинова киселина. Те се свързват с някои минерали, не позволявайки на тялото ви да ги всмуква. Освен това суровото брашно може да съдържа бактерии като E. coli.

Брюкселско зеле

Готвенето на брюкселско зеле освен доста понижава горчивината им, само че също по този начин освобождава противоракови съединения, наречени изотиоцианати.

Броколи

Въпреки че не е токсичен зарзават, храносмилателната ви система ще може да преработи броколите доста по-добре, когато са сготвени.

Ориз

Яденето на недопечен ориз може да не е лесна задача, само че при положение, че желаете да дъвчете ориз, по-добре е да не го вършиме. Това е по този начин, тъй като суровият ориз може да съдържа нездравословни бактерии.

Карфиол

Подобно на броколите, карфиолът също се усвоява по-добре (и има по-добър вкус), в случай че е приготвен, тъй че може да избягвате да го ядете недопечен.

Зелен фасул

Зеленият боб е богат на лектини, които могат да причинят забележителен стомашно-чревен дискомфорт. Готвенето им ще понижи количеството лектини.

Аспержи

Докато аспержите могат да се употребяват сурови, дъвченето на стъблата може да не е лесна задача.

Зеле

Този кръстоцветен зарзават е страховит, само че не е подобен, който бихте желали да ядете недопечен. Това е по този начин, тъй като може да бъде мъчно смилаемо за някои хора.

Маслини

Маслините се употребяват най-вече сурови, само че не напряко от дървото. Те би трябвало да бъдат леко излекувани, тъй че да изгубят част от горчивината.

Спанак

Спанакът постоянно се прибавя към салати и макар че е безвредно да се яде недопечен, готвенето му ще разреши по-доброто асимилиране на желязото и калция.

Тиква

Има доста вкусни предписания за подготвяне на тиква. Суровата тиква е доста по-влакнеста и горчива от варените й версии.

Източник: StarsInsider
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР