Има ли значение за крайния резултат на коя парламентарна група

...
Има ли значение за крайния резултат на коя парламентарна група
Коментари Харесай

Трите сценария. Кой ще вземе третия мандат?

Има ли значение за крайния резултат на коя парламентарна група президентът Румен Радев ще връчи финален мандат за сформиране на държавно управление? Вариантите са няколко - едни са доста евентуални, а други съвсем невероятни.

Коя ще е датата на предварителните парламентарни избори? Този въпрос звучи по-резонно от този дали този парламент ще излъчи държавно управление. Особено откакто претендентът за министър председател проф. Николай Денков Румен Радев несбъднат мандат за сформиране на кабинет.

Сега президентът би трябвало да избере измежду 5 парламентарни групи на коя да повери третия и финален опит за постоянен кабинет - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Демократична България ", " Възраждане " или " Български напредък ". Вероятността мандатът да попадне в първата или последната партия клони към нула.

Сред останалите разновидности един наподобява политически по-логичен от другите два. Но и при трите сюжета съставянето на устойчиво държавно управление наподобява по-скоро невероятно, предвижда през Свободна Европа политологът Христо Панчугов. И въпреки всичко има разлики кой ще получи мандата.

Дотук се стигна, откакто “Продължаваме смяната ” (ПП), която се класира на второ място на последните избори, съумя да си обезпечи поддръжка за ръководство единствено от “Демократична България ”. Двете обединения имат общо 73 при нужни 121 гласа в 240-членния парламент за обезпечаване на болшинство за избор на държавно управление. Това.

Преди Денков и Политическа партия, различен учен - проф. Николай Габровски и най-голямата партия в Народното събрание, ГЕРБ, не съумяха да съберат парламентарно болшинство за държавно управление с Партията на Бойко Борисов притегли без изискване гласовете само на Движение за права и свободи - т.е. имаше общо 102 гласа.

Конституцията планува трети, финален опит за сформиране на държавно управление в границите на настоящото 48-о Народно заседание. И въпреки и математическата, и политическата логичност на фона на поръчките на общо 7-те парламентарни групи да не предвещават триумф при трети опит, на ход е президентът Румен Радев.
Кога Румен Радев ще връчи третия мандат
Конституцията дава отговор на този въпрос (чл. 99, алинея 3). Държавният глава Румен Радев има тъкмо 7 дни, с цел да избере една от 5 вероятни парламентарни групи, която да натовари със задачата първо да излъчи претендент за министър-председател, а той да предложи министри. Кандидат-премиерът Николай Денков върна несбъднат втория мандат на 9 януари, понеделник - ден преди приключването на 7-дневния краен период. Седмицата на Румен Радев стартира да тече на 10 януари.
Това е моментът, в който главният закон дава действителна политическа власт и отговорност на президента.
За разлика от първите два опита, при които президентът е задължен да повери мандат надлежно на кандидат-премиер от първата и при крах - на втората по бройка парламентарна мощ (ГЕРБ и ПП), в този момент той има право на избор. Това е моментът, в който главният закон дава действителна политическа власт и отговорност за развоя на събитията в ръцете на президента.

Когато Румен Радев уточни партия, тя има недефиниран категорично в конституцията период, с цел да излъчи кандидат за министър-председател. Парламентарната процедура е това да отнеме още веднъж до седмица, в която текат политически договаряния за поддръжка, и в границите на този интервал да е ясно ще има ли постоянно държавно управление или не.

Накратко - най-късно при започване на февруари ще е ясно отиваме ли на предварителни избори, а евентуално ще е по-рано.
Кой ще получи третия мандат
Този въпрос има две страни. Първата е има ли значение коя партия ще вземе мандат за опциите да се сформира постоянно държавно управление и да се избегнат нови парламентарни избори. Втората - какъв политически знак ще даде президентът с избора си кому ще го връчи.

" Вече е късно за какъвто и да е излаз в посока устойчиво ръководство. На кого ще бъде връчен трети мандат предвид на крайния резултат няма значение ", сподели пред Свободна Европа политологът и учител в Нов български университет Христо Панчугов .

По думите му предварителни избори ще има скоро, без значение дали ще бъде определено държавно управление с третия мандат, което е малко евентуално.
Вариантите, които никой не чака
Опциите пред президента официално са 5 - това са парламентарните групи на Движение за права и свободи, на Българска социалистическа партия, на " Демократична България ", на " Възраждане " и на " Български напредък " - подредени съгласно размера на парламентарните групи.

Мандат за Движение за права и свободи наподобява абсурден ход предвид на това, че и Политическа партия, и Българска социалистическа партия, и Демократична България имат безапелационна позиция, че не биха дали поддръжка при подобен сюжет. А и връзките с президента са обтегнати. Досега е имало 2 държавни управления с мандатоносител Движение за права и свободи - с министър председател Любен Беров през 1992 година и с министър председател Сергей Станишев през 2005-а.

" Възраждане " - партията на Костадин Костадинов - е единствената, която упорства намерено за незабавни избори, декларира директно антиевропейски политики, отвод от участие в НАТО и застава на страната на Русия във войната ѝ против Украйна. Това автоматизирано я изключва от всевъзможни сметки.
Вероятните разновидности са три
Вероятните разновидности за третия мандат са три - Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ".

Досега Румен Радев три пъти връчва трети мандат на Българска социалистическа партия с водач Корнелия Нинова. Социалистическата партия беше тази, която номинира и поддържа Радев за президент два пъти. Според Христо Панчугов и в този момент Българска социалистическа партия е разумният политически избор - макар към този момент мощно обтегнатите връзки след свалянето на кабинета с министър председател Кирил Петков:
Не тъй като президентът харесва Корнелия Нинова, а тъй като посланията му са послания към гласоподавателите на Българска социалистическа партия.Христо Панчугов, Нов български университет
" Не тъй като президентът харесва Корнелия Нинова, а тъй като посланията му са послания към гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Ще затвърди чувството, че Радев ги съставлява, на фона на разпадащата се партия, и това отваря опция за предстоящ ляв план ", сподели политологът.

ГЕРБ и Демократична България са партиите, които имат решения да не поддържат мандат на Българска социалистическа партия.

Трети мандат за " Демократична България " е вероятен вид при изискване, че Румен Радев залага на дребното благоприятни условия за сформиране на държавно управление. Заявката на дясноцентристката коалиция е, че е подготвена да работи за кабинет. Бойко Борисов съобщи евентуална поддръжка още преди неуспеха на втория мандат. По-късно добави изискване - Политическа партия да не взе участие в държавно управление. Тя на собствен ред отхвърля коалиция с ГЕРБ.

Според Панчугов връчването на мандат на Демократична България е малко евентуално от позиция на интереса на президента:

" Ако Радев избере Демократична България, това значи да каже, че приема политическите ѝ цели ". Тоест - значи единодушие и с изпращането на оръжия за Украйна, и с позициите ѝ за енергийната политика - тематики, които " счупиха " връзките на предходното държавно управление с президента. Според политолога вероятността Радев да връчи мандат на Демократична България е дребна, тъй като това е " да легитимира политики, на които се опълчва обществено ".

" Български напредък " на назначения от президента два пъти за длъжностен министър председател Стефан Янев е третата алтернатива. Партията е единствената, която не е поставяла безапелационни условия, че не би работила с някоя от останалите обединения в 48-ото Народно заседание.

" Български напредък " се явява на всички договаряния за вероятно сформиране на кабинет, като в понеделник Стефан Янев разгласи, че вижда вид за болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Според Панчугов демонстрираната диалогичност на " Български напредък " не значи, че е това би довело до сформиране на държавно управление - липсва задоволително доверие за това.
Кой какви проекти има за мандата
От трите изброени дотук обединения с късмет да вземат мандат " Демократична България " е тази, която направи какво би направила с него. Във вторник ръководителят на парламентарната група Христо Иванов разгласи, че Демократична България би предложила " механически кабинет ", който да реши 5 национални задания - участие в Шенген и в Еврозоната, правосъдна промяна, реализация на Плана за възобновяване и резистентност и рационализация на армията.

Ден по-рано Иванов позволи, че за триумф с трети мандат е нужно ГЕРБ и Политическа партия да се схванат. В отговор Бойко Борисов " номинира " Иванов за министър председател, а той му отвърна, че това е " политическа конспирация " - позицията на Демократична България е за кабинет без политически водачи в него.

Председателите на парламентарните групи Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Андрей Гюров (ПП) споделиха, че не могат да вземат участие в съдружен формат с другата и присъединяване на нейни представители в държавно управление.

Според Христо Панчугов, в случай че при започване на Народното събрание Демократична България беше дала поръчка за мандат, то вероятността за реализацията му е била по-голяма. Ожесточеното опълчване в последните повече от 3 месеца е минирало вариантите за обща работа.

" Сега няма никаква политическа логичност - друга може и да намерим, само че политическа логичност няма в това Демократична България да сформира кабинет с поддръжка от хора, които самата Демократична България към този момент е отхвърлила ", сподели политологът.
Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент съобщи, че е подготвена на нови договаряния.
Ако мандатът бъде връчен на Българска социалистическа партия, лидерката на партията Корнелия Нинова към този момент съобщи, че е подготвена на нови договаряния. ГЕРБ и Демократична България имат политически решения да не поддържат мандат на социалистическата партия. От Политическа партия не са декларирали ясна позиция, само че единствено преди седмица Корнелия Нинова и партията ѝ отхвърлиха поддръжка за проф. Денков и оповестените от него цели.

Нейният заместител в партията Кристиан Вигенин сподели, че " никакъв трети мандатоносител не може да спре този развой “, в случай че двете най-големи партии - ГЕРБ и Политическа партия, клонят към избори. И сметката демонстрира, че ГЕРБ и Политическа партия имат общо 120 депутати.

Стефан Янев на собствен ред пресметна в понеделник, че вижда математически вид за кабинет с поддръжка от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - което съгласно политическите поръчки на партиите мъчно ще се случи. " Български напредък " удостовери, че в случай че вземе мандат - ще договаря с всички, започвайки от " Демократична България " и стигайки до ГЕРБ съгласно размера на групите. Партията на Янев към този момент сложи изискване, че за кабинет ще би трябвало ясно съдружно съглашение.

" Кой е общият политически дневен ред на " Български напредък ", ГЕРБ, Демократична България, Политическа партия, Българска социалистическа партия... ", попита риторично Христо Панчугов.

Политологът повтори, че даже отвън политическата логичност да се образува някакво държавно управление, то няма да е стабилно. И добави, че партиите в последните 4 месеца са се държали на правилото " доста желаеме държавно управление, но нямаме предпочитание ".

Ако логиката сработи - финалът е явен - с декрет Румен Радев би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи избори в границите на 2 месеца. И да назначи служебно ново държавно управление.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР