Има ли вариант на коронавируса, разпространяващ се изключително в ?

...
Има ли вариант на коронавируса, разпространяващ се изключително в ?
Коментари Харесай

Учени от Турция готвят карта на всички потенциални варианти на коронавируса, влизащи от чужбина

Има ли вид на ковид, разпространяващ се извънредно в? Могат ли нашите генетични особености да дефинират тежестта на болестта? 20 турски откриватели работят в търсене на отговори на тези въпроси, до момента в който броят на новите случаи на ковид в страната продължава да пораства , оповестява БГНЕС.

За тази цел учените от Центъра за приложна и пробната медицина към Университета по здравни науки в Истанбул изготвят карта на генома на популацията в Турция . Досега те са анализирали проби от 500 пациенти от цялата страна и желаят да удвоят тази цифра. Д-р Фарук Берат Ак Чешме, който управлява плана, споделя, че изследването, стартирано през декември предходната година, е едно от най-големите по рода си в Турция. Страната, както и останалата част от света, се бори с нововъзникващи разновидности на ковид, като Делта и Делта+, повече от една година след началото на пандемията.
 Турция модифицира своя ваксина против COVID-19, с цел да стопира разновидността Делта Турция модифицира своя ваксина против COVID-19, с цел да стопира разновидността Делта
Ръководителят на колектива, разработващ турска ваксина против ковид въз основата на вирусоподобни частици /virus-like particles, VLP...

Учените оферират промени в стратегиите за имунизация и PCR тестванията , с цел да се разпознават вярно пациентите, инфектирани с другите разновидности на вируса. Картографирането на генома ще помогне на страната да разпознава всеки нов вид, който може да засегне извънредно турската общност. Изследователите се надяват да намерят отговори до няколко месеца. „ Отговорите могат да трансформират метода, по който се борим против пандемията - от нейната диагностика до нейното лекуване “, сподели Ак Чешме пред „ Дейли Сабах ”. Той съобщи, че дружно с откриването на извънреден за Турция вид, тяхната работа се стреми да картографира всички евентуални разновидности, идващи от чужбина , които може да съществуват в страната и до момента са останали незнайни.

„ В последна сметка поддържаме противоположна връзка с лекарите, които ни предоставиха проби от техните пациенти и помогнаха за основаването на база данни за разновидностите на ковид и развиването на болестта “, сподели той. Във втората фаза на проучването учените ще се съсредоточат върху генетичните променливи, които могат да повлияят на тежестта на боледуване след заразяване с ковид. „ Това е изключително значимо за страни като Турция, където генетичната хетерогенност е висока. Ако има такива променливи, това може да помогне да сме по-ефективни против пандемията, идентифицирайки другите реакции към имунизациите, тежестта на боледуване и ефикасността на лекуването “, сподели той.

Ак Чешме показа, че са събрали проби от пациенти в интензивни отделения, такива, които са преболедували в лека форма, както и безсимптомни. „ Генетичното картографиране може да бъде от изгода при използването на персонализирани благоприятни условия за лекуване, съобразени с всеки обособен пациент “, добави той.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР