Има ли надежда британският парламент да подкрепи договореното от Тереза

...
Има ли надежда британският парламент да подкрепи договореното от Тереза
Коментари Харесай

Съдбата на Brexit ще стане ясна до голяма степен до часове

Има ли вяра английският парламент да поддържа контрактуваното от Тереза Мей съглашение с Европейски Съюз за довеждане докрай на Brexit?
Според английската преса идното през днешния ден (15 януари) гласоподаване от 19:00 часа гринуичко време в Камарата на общините ще бъде цялостен неуспех за Мей, която към този момент беше безапелационна – или съглашението, което предлага, или блокиране на Brexit – корав Brexit е изключен. Тя поддържаше линията и нощес, по време на тирада пред Консервативната партия – никакъв проект Б и " да държим по-далеч от " Даунинг стрийт " 10 Джереми Корбин ", написа The Independent. Но Камарата на лордовете към този момент имаше лично гласоподаване по държавната договорка по brexit, отхвърляйки я с 321 гласа против 152. С болшинството от 169 души беше подкрепено опозиционно предложение, което предизвестява, че договорката ще навреди на икономическия разцвет на Англия, на вътрешната сигурност и на световното въздействие. Основната на съглашението е разпоредбите на митническия съюз на Европейски Съюз да работят във връзка с границата сред Ирландия и Северна Ирландия по време на двугодишния интервал след Brexit, само че опасенията в Обединеното кралство са, че в случай че няма комерсиално съглашение с Европейски Съюз, този интервал може да бъде продължен до безспир.
Иначе и Европейска комисия опита да помогне на Мей, като разгласява писмо, в което изрази уверения, че условията на съглашението не са опит на Европейски Съюз да анексира Северна Ирландия.
Според левия английски вестник The Guardian в случай че Мей не направи обилни отстъпки през оставащите часове, лейбъристите мигновено ще изискат избор на съмнение при съкрушително отменяне на предлагането на английския министър-председател. Корбин обаче по-скоро ще би трябвало да обърне внимание и на натиска за втори референдум за Brexit, защото даже при крах в Народното събрание, Мей мъчно ще бъде свалена поради задоволително огромната поддръжка измежду консерваторите – тя въпреки всичко претърпя избор на доверие.
Иначе измежду ръководещите също царува безпорядък. Привържениците на напускането са уверени, че министър председателят би трябвало да се върне в Брюксел и да упорства за нови отстъпки, до момента в който останалите се надяват, че тя ще потърси компромис с лейбъристите, написа Агенция " Фокус ". В Уестминстър нарастват спекулациите, че какъвто и да е курсът, който ще преследва, Мей ще бъде принудена да разгласи, че ще изиска от Европейски Съюз да удължи периода на Brexit оттатък 29 март. Мей отхвърли обществено да изключи това да стане изрично, казвайки единствено, че не има вяра да е належащо.
Какво може да се случи?
Според The Guardian загуба на Мей с до 100 гласа ще се счита за триумф и тогава тя ще опита да контракти спомагателни отстъпки от Европейски Съюз. Ако обаче няма отстъпки, вероятността " корав Brexit " става доста мощна. Все отново има алтернатива Brexit да бъде спрян – Европейският съд към този момент постанови, че Лондон може да го стори едностранно. Може обаче и да има гласоподаване на разнообразни разновидности за Brexit – както съглашението с Европейски Съюз, по този начин и излизане по разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) или пък да има " норвежка договорка " т.е. Англия да остане под някаква форма част от Европейската икономическа общественост. А в случай че ще има втори референдум дали изобщо да има Brexit или не, първата стъпка би трябвало да е отсрочване на излизането, планувано за 29 март. Според букмейкърите във Англия, даже преди днешният избор, има 80% късмет излизането от Европейски Съюз да бъде отсрочено.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР