Има кръгове в Северна Македония, които продължават да искат да

...
Има кръгове в Северна Македония, които продължават да искат да
Коментари Харесай

Дипломат подсказа как да се справим с нахални действия на Македония

Има кръгове в Северна Македония, които не престават да желаят да върнат връзките сред двете страни във етапа отпреди френското предложение и към ясно изразената борба. Това съобщи в изявление за БНР някогашният заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

България би трябвало да подходи деликатно към тази провокация. Не би трябвало да се връщаме към този остарял модел на държание и да имаме двустранни разногласия, съобщи Керемедчиев по отношение на идното разкриване на македонски културен клуб в Благоевград, наречен на Никола Вапцаров. Погрешен ход ще бъде да влезем в клопката на нашите съседи, безапелационен е той.
-->
" Този проблем не би трябвало да остане на двустранна основа. България би трябвало всички тези сигнали да изпраща към Европейската комисия, с доказателства. Да употребява Европейска комисия като съдия, медиатор при решаването на такива въпроси ", разяснява Милен Керемедчиев.

" Трябва да се види какво ще се случи в неделя. Присъствието на ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ може би в действителност ще вдигне градуса на напрежение. Очаквам и митинги от страна на български политически партии ", уточни дипломатът.

По тематиката за еврозоната Керемедчиев уточни, че " от политическа позиция офанзивата против влизане в еврозоната е доста мощна ".

" Възраждане " е една от партиите, които повеждат доста сериозна акция и в Народното събрание, референдум за еврозоната. Кампанията, която сега се води срещу влизането на България в еврозоната е доста по-силна, в сравнение с поддръжниците на това решение ", посочи Керемедчиев.

" Има наклонност за превръщане на преговорните процеси. Преди години беше първо влизане в Шенген, по-късно влизане в еврозоната. С Хърватия това се обърна назад. Ако желаеме да влезем в Шенген, би трябвало да засилим нашия преговорен развой за влизане в еврозоната ", разясни той.

Според Керемедчиев с Хърватия ще имаме доста явен образец какво се случва единствено след няколко месеца.

Еврото е под напън поради войната в Украйна и енергийната рецесия, само че продължава да бъде постоянна валута, която " би могла да бъде стожер - в България да има надзор върху разноските и обществените средства ", добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР