Има голям потенциал цифровото движение на документите да намали корупционната

...
Има голям потенциал цифровото движение на документите да намали корупционната
Коментари Харесай

Марин Гергов: Срокът за техническите паспорти със сигурност ще бъде удължен

Има огромен капацитет цифровото придвижване на документите да понижи корупционната среда , акцентира в предаването „ Хоризонт до обед “ ръководителят на Камарата на инженерите в капиталовото планиране инж. Марин Гергов.
Дигитализацията на строителния развой може да се случи във забележим, рационален период , съобщи той пред БНР и даде образец със Северна Македония, където за интервал от 3 до 6 месеца са съумели да вкарат цифровизация – от издаването на позволение за градеж до издаването на позволение за прилагане.

„ Там е станало с напън от горната страна, имало е политици, които са имали предпочитание и са го създали. Включително администрацията е оказвала опозиция, само че се е случило “, описа Марин Гергов.

 Снимка: БГНЕС Министерството на районното развиване и благоустройството ще прегледа оферти за смяна на периодите, които бяха планувани за издаване на техническите паспорти на постройките. По в този момент настоящата разпоредба това би трябвало да се случи до края на 2022 година. 

Събирането на такава информация в насипен тип не прави работа, разяснява Марин Гергов.

„ Ако няма указател, събирането на тази информация на хартия или на PDF файлове в подобен насипен тип не прави работа. Върши работа, в случай че има указател, тези, които вършат паспортите, да могат непосредствено да вкарват в регистъра и след това това да се употребява. В момента общините имат паспорти, налични, на хартия, които пазят по всякакви изби и има екселска таблица, да речем, която разказва кое жилище има паспорт, само че единствено това. Същината на информацията не е въведена. “

Според Гергов срокът сигурно ще бъде продължен , тъй като всички участници в процеса са единомислещи за това.

Относно цената на паспортизацията на постройките Марин Гергов посочи:

„ Ако доста в детайли е направено проучване и ви е дадена скъпа информация, която ви замества изчезналите планове на тази постройка, ще коства много пари. Ако е просто направено нещо ей по този начин, за отблъскване на номера, ще е на ниска цена . “

Абсурдно е страната да дава пари за саниране . Това би трябвало да си е напълно ангажимент на притежателите, посочи още Гергов.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР