Има един елитен клуб, пълен с предприемачи и инвеститори от

...
Има един елитен клуб, пълен с предприемачи и инвеститори от
Коментари Харесай

11 нови милиардери през тази година, един от тях е българин

Има един първокласен клуб, цялостен с бизнесмени и вложители от най-различни страни и промишлености. За да сте член на този клуб, има едно-единствено условие – да имате минимум 1 милиарда $.
Милиардерите по света се следят от специфични показатели и ранглисти, като тези, подготвяни от финансовите издания Bloombеrg и Forbes. Класациите вземат поради чистото положение на богатите хора по света, като бият тревога всякога, когато към елитния милиардерски клуб се причисли нов член.
През последните 4 години софтуерната промишленост господства листата с най-богати хора на планетата. Челната тройка е формирана от Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Закърбърг, които към юли тази година това са трите най-богати персони в света.

Тези представители на софтуерната промишленост се намират в топ 10 на подреждането за милиардери от години насам.
Годината обаче е 2018 и на милиардерската сцена излизат нови сполучливи образци от софтуерната промишленост, като един от тях е българин.
Така от началото на тази година светът може да се похвали с нови 11 милиардери, предава Bloomberg, базирайки се на личния си показател за богати хора, представен от Business Insider.
Представяме ви 11 софтуерни милиардера, които попадат за първи път в елитния клуб през тази година:
Араш Фирдоси
32-годишният съосновател на услугата за шерване на файлове Dropbox Inc усили чистото си положение до 1.1 млн. $ през март тази година, откакто компанията осъществя сполучливо IPO на борсата в Ню Йорк.
Даниел Ек
Съоснователят и изпълнителен шеф на шведската платформа за стрийминг на музика Spotify Даниел Ек усили положението си до 2.4 милиарда $ през тази година, откакто компанията се листна на борсата в Ню Йорк през април.
Бини Бансал
Бини Бансал е съосновател и изпълнителен шеф на онлайн магазина Flipkart. Той добави към персоналното си благосъстояние към 1 милиарда $, откакто през май щатският колос в търговията на дребно Walmart закупи 77% от неговата компанията. Това сложи оценка на Fipkart от 21 милиарда $, която вкара съоснователя си в елитния клуб на милиардерите.
Сачин Бансал
Сачин Бансал е другият съосновател на Flipkart. Въпреки идентичните имена, той няма роднинска връзка с Бини Бансал. За разлика от Бини, Сачин продаде целия си дял в Flipkart на Walmart, което му донесе към 1 милиарда $. Двамата съоснователи са имали по към 5% от бизнеса си преди договорката с Walmart.
Владимир Тенев и Байджу Бат
Българинът Владимир Тенев и неговият сътрудник Байджу Бат са създатели на платформата за търговия Robinhood Markets, която разрешава на вложителите в Съединени американски щати да влагат, както в скъпи бумаги, по този начин и в криптовалути, без да заплащат комисионна за всяка трансакция.

След следващия рунд за набиране на вложения, бизнесът на двамата младежи реализира оценка от към 6 милиарда $. За съпоставяне, единствено година по-рано оценката на Robinhood бе в размер на 1.3 милиарда $.

33-годипният Бат и 31-годишният Тенев имат дружно към 1/3 от компанията си или с други думи - двамата имат положение от по 1 милиарда $, по данни на EquityZen, представени от Bloomberg. Това е напълно задоволително те да са измежду най-новите членове на клуба на богатите.
Павел Баудис
Чешкият жител Павел Баудис е съосновател на компанията за киберсигурност Avast. През май тази година Avast осъществя сполучливо IPO на борсата в Лондон, трансформирайки се в най-голямото първично предложение на акции от технолична компания в историята на лондонския финансов пазар.

В резултат на листването, компанията реализира пазарна капитализация от 3.1 милиарда $. Така Баудис се трансформира в милиардер с помощта на продадени от него акции и непокътнат дял от 27% в компанията.
Том Престън-Вернер, Крис Ванщрат и Пи Джей Хайет
Тримата са създатели на платформата за софтуерни разработчици GitHub, която бе придобива от Microsoft през юни тази година. Сделката за 7.5 милиарда $ бе осъществена напълно посредством прекачване на акции, като тримата съоснователи на GitHub получиха половината от общо 73.8 млн. акции на Microsoft.

По този метод тройката стана един един най-големите акционери в производителя на Windows и чисто нова част от клуба на милиардерите.
Арно Шуйф
50-годишният съосновател и основен механически шеф на холандската компания за платежни услуги Adyen влезе в клуба на милиардерите през тази година. Комапнията предприе IPO през юни, като Шуйф резервира дял от 6.4% в нея, което се равнява на над 1 милиарда $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР