Има директен натиск от страна на Турция върху българските власти

...
Има директен натиск от страна на Турция върху българските власти
Коментари Харесай

След разследването на Шпигел: Директен натиск от Турция върху България

Има пряк напън от страна на Турция върху българските управляващи да предадат Абдуллах Бююк. Това съобщи журналистът Димитър Ганев, който е част от екипа, създал следствието на немското издание "Шпигел " под заглавие.

Според обявата министър председателят Бойко Борисов е оказал помощ на турския режим на президента Ердоган да преследва негови политически съперници и опозиционери. В обявата се загатва, че това се е случило с присъединяване на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров и в нарушаване на интернационалните конвенции.

След опита за прелом в Турция през 2016 година Бююк е разгласен за член на организацията "Фето " и е предаден преди четири години на Турция. Заради дейностите на българските управляващи той е завел дело против страната ни в Страсбург.

Ганев съобщи, че следствието се базира на секретни грами на турското посолство в София, като сподели, че истинността им е доказана.

"Документите бяха доказани по доста забавен метод. Ако турските управляващи желаеха да прикрият българските си сътрудници потвърждаването на достоверността на документите нямаше да е допустимо. Имаме цялата групичка - министър председател, някогашен основен прокурор, шефове на разузнаването - безусловно целия връх на властта в България ", сподели Ганев пред bTV.

Ганев посочи, че български политици са работели с турското посолство, а дипломат Гьокче ги е впрягал да правят неговата работа.

"Той лобира този човек по някакъв метод да бъде предаден на Турция, откакто има решение на две правосъдни инстанции, които отхвърлят молбата за екстрадиция с аргумента, че е политически стимулирана. Въпреки това този напън продължава и той се ожесточава към опита за прелом ", изясни журналистът.

Ганев подчертава, че Цацаров е поел ангажимент към турския дипломат, който по-късно е извършил.

В своя позиция някогашният основен прокурор, който в този момент е ръководител на КПКОНПИ, удостовери за срещата с посланика на Турция. "През август 2016 година Абдула Буюк е бил предаден на турските управляващи в осъществяване на заповед, издадена като насилствена административна мярка от Министерство на вътрешните работи на съображение Закона за чужденците в Република България ", изясни Цацаров.

Той подсети, че по този мотив министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е декларирала пред медии, че повода за предаването на Буюк е „ неналичието на годни документи “ и че той „ е влезнал в България при започване на февруари с невалидни документи “. Преди това, вицепрезидентът по това време Маргарита Попова е отхвърлила молбата на турския жител за даване на леговище у нас, споделя още Сотир Цацаров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР