Има данни, че търговци задържат лекарства в складовете си. На

...
Има данни, че търговци задържат лекарства в складовете си. На
Коментари Харесай

Щокиращо! Здравното министерство: Търговци задържат лекарства в складовете, липсват медикаменти

Има данни, че търговци задържат медикаменти в складовете си. На пазара липсват над 10 медикамента. Това съобщи след среща в Министерството на здравеопазването доктор Александър Златанов, заместник-министър на опазването на здравето.

Срещата бе първа за основаване на Специализиран съвет за надзор над лекарствоснабдяването. На нея е решено той да заседава един път седмично и да приготвя ограничения, с цел да няма липса на лекарства на пазара.

Зам.-министърът не посочи кои медикаменти липсват, Министерство на здравеопазването щяло да изпрати лист. Целта обаче е те да бъдат заместени с различен медикамент, който ще помогне на пациента, предава Lupa.bg.

Съветът е решил да се промени формулата на СЕСПА, с цел да няма изчезнали лекарства на пазара. Ще проучва, ще извади аргументите за неналичието и ще има наказания, сподели Златанов.

Според Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, би трябвало всички медикаменти в складовете на едро да бъдат проследявани, с цел да се знае дали тези артикули се изнасят от България.

Той разясни, че фармацевтите ще създадат предложение, обвързвано със закона с европейските медикаменти, обвързвано с търговците на медикаменти и аптеките, всяка опаковка да се верифицира и да се отписва със системата за медикаменти. В момента по думите на Денев „ единствено към 40% от опаковките се отписват от системата “. Целта е да се спре износът им към други страни в Европейския съюз.

И той е безапелационен, че СЕСПА основава проблеми и би трябвало да работи по-добре, да получава по-качествени изходни данни, да се усъвършенства системата за верификация, с цел да се отписват 100% от опаковките. „ Идеята е да не напуща аптеката медикаментът и да стига до пациента, без да се знае “, разясни Денев.

Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти, разяснява, че Асоциацията ще внесе претенции да има самодеен съставен елемент, да има ясни проекти какво следва, когато има дефицит, също по какъв начин отива информацията до лекуващия доктор и изписващия лекарството фармацевт. За нея правилната формула е управление и недопускане на противозаконни практики и закононарушения с медикаменти.

Маринкова уточни, че множеството изчезнали артикули са резултат на дефицит по цялата верига още от ЕМА и от доставките.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР