> ИлюстрацияОтбелязваме тази щастлива годишнина с една изключителна сборна експозиция

...
> ИлюстрацияОтбелязваме тази щастлива годишнина с една изключителна сборна експозиция
Коментари Харесай

Арт галерия Тереза Зиковска ви кани на своя 10-ти юбилей!

 > Илюстрация
Отбелязваме тази щастлива годишнина с една изключителна сборна експозиция от живопс и статуя! В нея взимат присъединяване прелестни товрци - другари на галерията.

Ще ви чакаме, с цел да честваме дружно и да споделим любовта си към изкуството на 18 ноември, четвъртък, сред 16:00 и 20:00 ч., с публично показване на изложбата в 18:00 ч. в Арт изложба Тереза Зиковска на ул. Воден 25.

Ще се насладите на творбите на Василка Монева, Десислава Минчева, Мариана Маринова, Мими Добрева, Веско Велев, Веселин Начев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Ивайло Мирчев, Кирил Матеев, Михаил Лалов, Николай Янакиев, Георги Миленков.

  

Ето какво споделя Пламена Димитрова-Рачева за юбилейната експозиция:

" Да откриеш артистичното си пространство освен за своето изкуство, само че и за изкуството на други български художници, това значи, че можеш да цениш и популяризираш креативните достижения на надарените си сътрудници и не се колебаеш да се съизмерваш с тях. Това значи също, че твърдо стоиш на пътя на новите концепциите, които предават вероятност и дефинират новите културни полезности. 

Това прави художничката Тереза Зиковска, когато основава галерията на свое име преди 10 години. Тя основава едно ново пространство за просвета, като ново духовно пространство за живот на изкуството и го обгрижва чрез организацията и представянето на разнообразни изложения, камерни концерти, музикални и литературни събития. 

За своя рожден ден, Галерията показва галерия на 12. от най-известните модерни художници у нас, с което по най-хубав метод демонстрира една от най-важните задачи на галерийната работа – селекциониране, показване и разпространение на изкуство с високи естетически и художествени качества. Така галерията " Тереза Зиковска “ се наложи като медиатор сред създателите и ценителите на изкуството във Варна. С силата на Тереза, стартира да действа като културна институция която извършва планове по естетизацията на градското пространство, разпространява на изкуството посредством печатни издания, медийно показва изкуството на разнообразни художници, работи и със школа за живопис с деца. Всичко това, очерта един необятен набор на обществена активност, която несъмнено служи за обогатяване палитрата на културния живот във Варна.

Идеята на юбилейната галерия е, да се покажат в една представителна извадка творби на създатели, които са намерили в галерията, освен място за показване на своето изкуство, само че и път да доближат до ценителите на изкуството. В изложбата са включени живопис и дребна пластика. Това са творби, които са с камерен темперамент приковаващи с финеса и с прочувствено си влияние, предполагащи непосредствен и трогателен контакт. Сред тях са пейзажите на проф. Десислава Минчева белязани с космично успокоение и с магичната хубост на " Вода и светлина “. Тук са величествените панорами с планинските върхове на Родопите, потънали в меланхолично монохромие на проф. Гради Асса и нереалната безпредметност на носените като че ли във въздуха платна на Николай Янакиев, в които се срещат " Малката принцеса “, " Модел “-а и литналото " Хвърчило “. 

Като в един сантиментален свят, минаваме образно по алеите с " Магнолии “ потънали в сумрачна светлина на градините на Мими Добрева, прехласваме се пред натурното благосъстояние на " Интериора с птици “ на Василка Монева, търсим облици в цветната мозаечна конструкция на " Градски пейзаж “ на проф. Вихрони Попнеделев.

Природата като притежател на явления-феномени ни се разкрива в картините " Пикник “ и " Отражение “ на Марияна Маринова. Един необичаен пример за ранното творчество на проф. Ивайло Мирчев е " Портрет на момиче “, надарена творба с изящна рисунка и фини живописни преходи в приглушената си цветност. Абстрактните платна " Динамични фигури “ на Веско Велев са наситени с сила и ярка цветност в стила на геометричната абстракция. Изграден майсторски, артистично на правилото на цветната комбинаторика, триптиха " Трепет “ на Михаил Лалов основава чувството за скритата музика на цветовете. 

Акцент в изложбата е картината на Веселин Начев – " Плувец “. Тя е част от една огромна серия живописни платна на художника, в която се усеща силата на гения му и стилът му отличаващ се с наситена вътрешна страст при пластичното и колоритно създаване на сюжета със смели композиционни решения и свободно придвижване в изобразителното пространство. 

Изтъкнатият занаятчия на скулптурата Кирил Матеев е показан в изложбата с три дребни пластики от бронз, в които безконечните тематики - исторически и древен  респектират съдържателно, само че и с изключителното си пластично тълкувание отличаващо се със комплицирано построена комбинация, великолепие на елементи и ловко фигурално структуриране.

Избраното изкуство в една духовно обединена сбирка, с която да се означи празника на Галерия " Тереза Зиковска “ – Варна, с прелестните си мостри на живописта и пластиката, заслужава да бъде прегледано, претърпяно и оценено. "  

Заповядайте на 18.11.2021 година за вернисаж от 16.00 до 20.00 ч. и от 18. 00 ч. за показване на изложбата пред галерията, при съблюдаване на всички епидемиологични ограничения. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР